135.000 kroner ble stjålet fra elevene på Rothaugen natt til fredag. Pengene hadde elevene samlet inn gjennom salg av reflekser for å arrangere det tradisjonsrike nyttårsballet i Grieghallen.

Skoleledelsen hadde oppbevart pengene innelåst på skolen, i påvente av at alle elevene skulle levere inn det de hadde samlet inn.

– Høydepunktet

I mellomtiden klatret tyver opp et stillas og rappet hele pengebeholdningen.

– Ballet skulle bli årets høydepunkt, sier Maria Myrtveit (15), som sitter i ballkomiteen.

Mens politiet etterforsker saken, prøver elevene andre metoder å tjene inn igjen det tapte:

– Nå diskuterer vi om vi skal arrangere julekonserter på skolen, der elever kan opptre. Også kakesalg kan bli aktuelt, sier Myrtveit.

Refleksene ikke betalt

En annen måte å få inn penger på er å selge refleksene som er igjen. De 135.000 kronene kom hovedsakelig fra salg av reflekser, og disse var ennå ikke betalt for da tyveriet skjedde. Det betyr at elevene trenger 30.000 kroner bare for å gå i null, ifølge leder for foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU), Eli Stene.

Det er også åpnet for at ballkomiteen kan søke private sponsorer.

— Det er synd om ballet skal gå fløyten fordi noen har beriket seg, sier Stene, som likevel har håp om at ballet vil bli gjennomført.

Får hjelp av sponsorer

Elevrådsleder Anna Leirvik (15) forteller at elevene allerede har fått to sponsorer. Marine Harvest gir 10.000 kroner, mens KBE stiller med lyd, lys og dj til festen.

Leirvik håper de som har tatt pengene, melder seg.

– Det er ordentlig lumpent gjort. Mange elever har jobbet for de pengene, sier Leirvik.

Nå går ryktene på skolen om hvem som kan ha tatt pengene. Noen tror det er elever, andre mener det er urealistisk at elever kan stå bak.

Starter på null

Maria Myrtveit i ballkomiteen er kritisk til at skoleledelsen lot så mye penger ligge innelåst på skolen.

Rektor Hillevi Runshaug har sagt til bt.no at pengene var innelåst i et brannskap, og at oppbevaringen var ment å være midlertidig.

Nå har ungdomsseksjonen ved Hordaland politidistrikt overtatt saken.

– Vi skal begynne på null med å kontakte skolen, sier seksjonsleder Svein Losnegård til bt.no.

SVs Simen Willgohs vil at kommunen skal hjelpe elevene etter tyveriet. Men skolebyråd Tomas Moltu sier til NRK Hordaland at han ikke har penger å sette av til formålet.

CHRISTIAN LURA