Venstre ser ut til å ta utjamningsmandatet frå Sogn og Fjordane. Prognosen har vore stabil i heile kveld.

— No skjer det som vi trudde skulle skje: At vi kjem over fem prosent nasjonalt og at vi får eit utjamningsmandat frå Sogn og Fjordane, seier Sveinung Rotevatn, partiets førstekandidat frå Sogn og Fjordane.

Stor stemning

Det har vore stor stemning rundt Venstrebordet på den tverrpolitiske valvaken i Førde sentrum, heilt sidan valdagsmålinga kom tidlegare i kveld.

Rotevatn kan notere seg ein solid framgang for partiet i fylket. Prognosen klokka 23 måndg kveld var på 6,5 prosent. Ved valet i 2009 fekk partiet 3,3 prosent av røystene i fylket.

Kontroversiell

Ifølge valkommentator Knut Henning Grepstad er Rotevatn ein av dei få som har laga litt bølger i valgkampen i fylket.

Rotevatn har i flere debatter erta på seg Senterpartileiar Liv Signe Navarsete.

I eit fylke der nær 70 prosent av innbyggarane sa nei til EU under folkeavrøystinga i 1994, har Rotevatn profilert seg som en klar EU-tilhenger. Som det står på twitter-kontoen hans: «Ich bin ein Europäer».

Anti-Sp

Når du legg til at han går inn for å slå samman kommuner med tvang, er det ikkje rart det har blitt bråk.

— Eg trur det er greitt å ha ein kandidat i fylket som ikkje prøver å være mest mulig lik Senterpartiet, sier Rotevatn.

Han meiner alle partia i fylket prøver å bli mest mulig lik Senterpartiet.

— Kvifor vil dei det?

— Dei trur det er det som kaprer stemmer. Eg har vald å stå på partiprogrammet, og er for kommunesamanslåing med tvang og for EØS-avtalen. Då tenner jo Liv Signe på alle pluggar, sier han.

- Storleverandør av backbenchere

— Men i eit fylke der nær 70 prosent sa Nei til EU i 1994, og sikkert flere er i mot i dag, skulle ein ikkje tru at det er lurt å profilere seg som EU-tilhengar?

— Eg trur folk ser at eg er ein ærlig politikar, og ein som vågar å stikke hovudet fram og vere med i debatten i media og ellers. I eit fylke som har vært storleverandør av bachbenchere til Stortinget, tror eg at det er noko folk ønskjer seg, sier han.

Han legg ikkje skjul på at han mislikar delar av Senterpartiets politikk.

— Eg er mot proteksjonisme og isolasjonisme, som jeg mener det partiet står for, sier han.