Dramatiske scener utspant seg ved Festplassen fredag ettermiddag. Sterk vind og et plutselig væromslag har røsket med seg et av de store kirsebærtrærne i Byparken.

— Vinden var så sterk at vi hadde problemer med å stå oppreist, sier bt.nos journalister Ketil Moland Olsen og Håvard Ferstad, som tilfeldigvis var på Festplassen for å ta bilder.

Før treet ble offer for vårvinden i Bergen var det oppholdsvær med gløtt av sol.

Sterk kuling

  • Plutselig kom det sidelengs regn fra Ulriken-siden, det tok ikke mer enn ti sekunder før væromslaget var komplett. Og treet ble røsket opp med én gang, sier Moland Olsen.

Ifølge statsmeteorolog Rasmus Myklebus har vindkastene vært oppe i 19 meter per sekund - men kun for en kort periode, på grunn av den sterke regnbygen. Slike vindkast tilsvarer en styrke på sterk kuling.

De samme scenene utspant seg ved Korskirken, da de store kastanjetrærne ikke lenger kunne stå imot den sterke vinden.

— Det var sterke vindkast, og plutselig flakset det store trær ned fra himmelen og dundret i veien, forteller Marianne Dame, som så det hele fra kontorvinduet sitt like ved Korskirken.

Sneiet tre turister

To store greiner har falt ned. En bilrute skal ha blitt knust, og tre turister som gikk i området skal så vidt ha kommet seg unna de store greinene. Ved Bryggen skal vinden ha tatt med seg takstein.

Politiet ble tilkalt for å sikre området der greiene hadde landet.

  • Trær og greiner braste ned

— Det var virkelig ekkelt, sier Marianne Dame.

Hun forteller at det samme skjedde i fjor.

— En stor stamme falt ned den gang. Kommunen må gjøre noe med disse trærne. Før i tiden kom de og beskar dem, men det har de ikke gjort sikkert ti år, sier hun.

Les neste ukes værvarsel: Først regn, så sol