— Plutselig kommer det inn to personer på bussen. Han ene drar ned en lilla strikket lue og truer med en stor kniv, forteller 18 år gamle Angelina som satt på bussen hjem til Fyllingsdalen etter å ha vært på jobb i sentrum.

Av frykt for de to ranerne ønsker hun ikke at bt.no oppgir etternavnet hennes.

Ranerne ba sjåføren gi fra seg pengene. - Hit med pengene eller gi meg pengene, sa de lavt, ifølge Angelina.

Truet med stor kniv

  • Bussjåføren kjempet for å få vesken tilbake. Jeg forstår ikke at han turte for kniven var stor, sier den skremte passasjeren.

Sparket av bussen

Hun berømmer busssjåføren etter hendelsen. - Han gjorde en skikkelig god innsats. Jeg ville sikkert bare ha gitt dem pengene, men han kjempet skikkelig og klarte til slutt å sparke den ene raneren i brystkassen og ut av bussen, forteller Angelina.

Raneren med kniv hadde da gitt opp og flyktet ned mot Damsgårdsveien.

Tok til tårene

Ble du redd?

— Ja jeg ble veldig redd. Jeg satt helt alene og tok til tårene. Det var en sjokkerende opplevelse som jeg aldri hadde trodd jeg skulle komme opp i. Sånt ser man bare på tv. Det var veldig ekkelt og skremmende, sier Angelina.

Hun betegner de to ranerne som uproffe og usikre i ranssituasjonen.

Samtlige passasjerer ble vitne til ransforsøket, men ingen kom fysisk til skade etter hendelsen.

— Det var rett før ranerne fikk med seg pengevesken, men jeg klarte å få den tilbake, sa bussjåføren like etter ransforsøket, ifølge Angelina.

— Jeg er takknemlig over måten sjåføren håndterte situasjonen. Etter hendelsen kjørte han like godt bussen videre slik at alle kom seg hjem, forteller Angelina.

Sjåføren har det bra

Det går heldigvis fint med sjåføren. Det passet slik med helligdagsturnusen at han nå har fri til over nyttår, forteller administrerende direktør i Tide Buss AS, Jostein Hatlebrekke.

Sjåføren har fått tilbud om profesjonell hjelp, men har foreløpig takket nei.

— Vi følger ham selvsagt opp videre, sier Hatlebrekke.

Glad for at det gikk bra

Tide-sjefen er glad for at passasjerene er fornøyd med måten sjåføren håndterte ransforsøket. - Det er gledelig å høre at vår sjåfør har opptrådt slik passasjerene beskriver og vi er svært glad for at dette gikk bra.

Hatlebrekke sier at enhver slik episode er forskjellig. - På generelt grunnlag oppfordrer vi sjåførene til ikke å gripe inn når de blir truet med våpen, men det er umulig å forutsi hvordan slike hendelser utvikler seg.

Alvorlige hendelser

Ifølge direktøren har Tide hatt tre hendelser som de betegner som alvorlig i løpet av året. I september ble en sjåfør banket opp av en ruset passasjer som trodde han ble frakjørt i Olav Kyrres gate.

— En hendelse er en hendelse for mye. Vi ønsker at våre ansatte skal ha en trygg arbeidsplass, men når vi hver dag møter 150.000 passasjerer, så kan vi risikere slike ting, sier Hatlebrekke.

Mindre kontanter på bussene

Han legger til at Tide ikke har opplevd noen trendøkning i forhold til tidligere år, men selskapet ønsker nå å fokusere på tiltak som kan redusere ransforsøk.

Selskapet skal sammen med Skyss innføre et nytt billettsystem som øker kortbruken blant passasjerene. Dermed vil sjåførene i mindre grad ha kontanter i vesken sin.

— Vi vil også fokusere mer på opplæring, avslutter Hatlebrekke.

Ranerne flyktet ned mot undergangen og løp videre ned mot Damsgårdsgaten. FOTO: Bjarte Trettenes.
Ranerne kom på bussen her på Gyldenpris, like før innløpet til Løvstakktunnelen. FOTO: Bjarte Trettenes