• Vi er spesielt glade for at terroristene har hatt begrenset med intern hjelp.

Det sier bergenser Thure Ingebrigtsen (57) og sunnmøring Kolbjørn Kirkebø (51).

Ingebrigtsen berget livet på to kontorer fra terroristene i In Aménas, og redningen ble en 16 timer lang tur i Sahara-ørkenen. Nær tre døgn etter at terrorangrepet ble innledet, fant de selv frem til en militær kolonne som sto langs hovedveien. Kirkebø ble berget fra bussen av de militære etter to timer med tung skyting.

Overrasket ikke

Torsdag var de inviterte til Oslo sammen med pårørende og andre overlevende for å være med på offentliggjøringen av granskningsrapporten.

— Funnene var ingen stor overraskelse for oss. Når terroristene klarte å komme inn på anlegget og drepte 40 personer, så kan en ikke si at sikkerheten var god nok, sier Ingebrigtsen.

Selv om Statoil har flere tiårs erfaring med prosess-sikkerhet, er det noe annet å beskytte seg mot terrorister, mener de.

— Det er en type sikkerhet som egentlig er av nyere dato for Statoil. Og det har man naturlig nok ikke samme erfaring med.

På anlegget i In Aménas fulgte de interne sikkerhetsprosedyrer, utarbeidet av Statoil og de samarbeidende selskapene.

— Industrien vår har ikke opplevd noe slikt før, og da er det vanskelig å være føre var mot noe slikt, sier Ingebrigtsen og Kirkebø.

De forteller at deres internasjonale kolleger setter stor pris på åpenheten, og rapporten er allerede videresendt flere som jobber i In Aménas.

— Vi er glade for at rapporten er offentlig. En hemmelig rapport ville lett skapt mistro og mistanke mot Statoil.

Lukket bransje

Det samme synes forbundsleder Leif Sande i Industri Energi, det største fagforbundet i blant annet Statoil og Hydro.

— Ut ifra det jeg har fått med meg, så er inntrykket at de ikke har feid noe under teppet, men er ærlige og åpne om det som har skjedd, sier Sande.

Han påpeker at det er positivt for to grunner: Den internasjonale oljebransjen er ikke vant med åpenhet, og åpenhet er en forutsetning for å lære, og trekke konklusjoner.

Kirkebø og Ingebrigtsen har ennå ikke bestemt seg om de vil vende tilbake til In Aménas.

— Det vil i så fall være en diskusjon som blir gjort i samråd med våre familier. Men vi utelukker det ikke.

- Bør ledelsen i Statoil vurdere sine stillinger?

— Vi synes ledelsen tar rapporten alvorlig. Følger de opp tiltakene, gir det god tillit. Ingen av oss ønsker at konsernledelsen skal gå av. De har gjort en utmerket jobb under og etter hendelsen.