— Naboene kom hurtig til og var aktive med å evakuere beboere og vekke opp folk - før brannvesen og politi kom til stedet. De prøvde også å få oversikt over om det var folk igjen inne i huset, sier Helge Stave.

Han er etterforskningsleder for brannen og overbetjent ved Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt.

— Det var flott gjort, det de gjorde, skryter han.

- Trengte all hjelp

Den dramatiske meldingen om brann i firemannsboligen tikket inn klokken 08.18 tirsdag morgen. Brannen utviklet seg raskt.

Da politi og brannvesen kom frem, opplevde de at mye viktig arbeid allerede var i gang — i regi av naboene.

— Vi fikk raskt et noenlunde bilde av situasjonen ved å snakke med naboene. Vi trengte all den informasjonen og hjelpen vi fikk fra dem, sier Stave.

Kvinne på sykehus

Tre av de fire personene som ble sendt til lokal legevakt for sjekk, trengte ikke ytterligere oppfølging. Den fjerde, en kvinne med brannskader, lå ved 18-tiden tirsdag fortsatt til observasjon på Haukeland universitetssykehus.

Det var flott gjort, det de gjorde

Helge Stave, politioverbetjent, om naboenes innsats

— Jeg vet ikke så mye om henne. Men hun er ikke livstruende skadet, sier Stave.

Åtte avhørt tirsdag

Etter at en mann som var savnet fra brannen kom til rette på en annen adresse, har politiet hatt fullt trykk på etterforskningen.

Tirsdag har åtte personer, både beboere og naboer, vært i avhør. Avhørene fortsetter i morgen, onsdag. Da er også planen at kriminalteknikere skal begynne sitt arbeid på branntomten.

— Gjennom avhørene prøver vi å få et inntrykk av brannbildet og måten brannen utviklet seg på. Foreløpig kan vi ikke si noe om brannårsaken, sier Stave til bt.no tirsdag kveld.

Trolig totalskadet

Uansett innsats fra både naboer og nødetater: Lite kan endre på at huset trolig er totalskadet. Da bt.no snakket med Stave tirsdag kveld, sier han at første etasje av huset har store røyk- og vannskader. Andreetasjen er helt utbrent.

— Jeg blir ikke overrasket om huset er totalskadet, sier Stave.

DRAMATISK: Brannen utviklet seg raskt på Areknappen på Ågotnes. Gode naboer får nå skryt for viktig innsats i startfasen.
RUNE MEYER BERENTSEN