— Jeg har lagt bak meg helvetesuken.

Slik beskriver Dag Skansen (H) arbeidet med å lose gjennom den nye bompengepakken sammen med Frp.

Lettelse i Høyre

Frp har landsmøtevedtak på at de ikke skal støtte bompengesøknader. Denne uken aksepterte partiets bystyregruppe likevel å stemme for bompengepakken i Bergen sammen med Høyre og KrF.

Frps begrunnelse er at et borgerlig flertall bak bompengepakken hindrer køprising i Bergen. Avtalen gjør at Frp må akseptere videre utbygging av Bybanen og at bompengene økes til 25 kroner.

I Høyre er de lettet over at Frp stiller seg bak bompengepakken.

— Frp har opptrådt veldig ryddig, selv om det har blødd også for dem, sa Skansen under Bergen Høyres årsmøte i dag.

Også byrådsleder Monica Mæland mener det er viktig at Bergensprogrammets videre fremtid nå er sikret.

— Jeg legger ikke skjul på at dette har vært vanskelig, ikke minst for Frp. Frp tar nå ansvar for byens utvikling. Det står det stor respekt av, sa Mæland.

- Skikkelige folk står ved avtaler

Hun er skuffet over at de ikke klarte å få Ap med på å videreføre programmet. Da Bergensprogrammet først ble vedtatt, sto Høyre og Ap sammen. Denne gang krevde Ap at Skansentunnelen ble skrinlagt og at Bergen innførte køprising.

— Helt frem til det siste har Ap kalt Skansentunnelen en miljøtunnel. Det er den fortsatt. Den skal få Bryggen bilfri og skape et levende sentrum. Skikkelige folk står ved avtaler. Det gjør vi, sa Mæland.

Byrådskollega og leder i Bergen Høyre, Harald Victor Hove, mener at enigheten i Bergen kan få betydning også for det borgerlige samarbeidet på riksplan.

— Når vi blir enige om et bredt borgerlig forlik om bompenger i Bergen, gir det et signal om at vi blir en kraft ved valget i 2013, mener Hove.