Marius er et av de første barna som får lage sitt eget bilde av resirkulerte melkekartonger denne dagen.

En balje med papirmasse står på bordet. Marius dypper to rammer i den flytende grøten, og legger den ene ned på et klede. Med kjempekrefter trykker han en svamp over for å løsne papiret. Så løftes rammen av. Et rosa bilde av resirkulert papir kommer til syne. Det overføres til et annet papirark.

Barna får slippe til etter tur, og snart henger en lang rekke miljøvennlige bilder bortover veggen.

— Det lukter boss av hendene mine, bemerker en av de små etter å ha hatt nevene nede i den flytende papirmassen.

Resirkulert Donald Duck

Dag Martin Børhaug fra Naturvernforbundet Hordaland har kommet til Våkleivbrotet Barnehage for å opplyse barn om fordelene med resirkulering. Gjennom prosjektet «Papirfabrikken» skal barn på skoler og barnehager påvirkes til å tenke miljøvennlig.

— Vi er ikke flinke nok til å brette og resirkulere melkekartonger. Det gjelder å nå barna tidlig, sier Børhaug.

Mange voksne vet heller ikke at det fremdeles er mulig å vinne premier ved å skrive på telefonnummeret sitt på sammenbrettede melkekartonger.

Børhaug viser hvordan man skal lage en kubbe av seks melkekartonger, som kan kastes i det vanlige papirbosset.

— Papir hiver vi oppi papirboss. Hva hadde skjedd hvis vi hadde kastet mat som kjøttkaker oppi her? Da kunne vi ikke brukt papiret om igjen, forklarer han sitt unge publikum, som virker enige i at det ikke er en god idé.

Etter demonstrasjonen er det utdeling av Donald Duck-blader, som blir lagd av resirkulert papir fra Hurum papirfabrikk. Det har et anlegg for gjenvinning av resirkulerte drikkekartonger.

Brett papirfly

— Det var gøy. Først rørte vi i en flytende grøt, og så løftet vi bildene rundt, forteller Knut (6) om dagens aktiviteter, og demonstrerer livlig med hendene.

— Det ble fint, men jeg hadde ikke noen tegning på mitt altså, sier han om papirbildet sitt.

De rosa bildene er trykt på tegninger barna har kastet i papirbosset tidligere. I takt med dagens ånd kommer papiret til nytte igjen. Resultatet av de miljøvennlige, rosa bildene kommer til sin rett etter å ha tørket en dag.

Fem år gamle Celine har et kreativt forslag til hvordan man kan resirkulere papir man ikke vil ha.

— Du kan brette papirfly, sier hun.

Brekke, Eirik
Brekke, Eirik