På morgenkvisten klappet tråleren «Brennholm» til kai. Vengebåten «Enigheten», jekten «Brødrene» av Melbu og den prektige galeasen «Loyal» var der også, i tillegg til andre skuter.

Presis kl. 10.00 ble flagget heist på Bergenhus. Slik markerte man at det var nøyaktig hundre år siden det rene norske flagget vaiet over Bergen og Bryggen for første gang. Og så skulle det gå slag i slag, med båtparade, fiskekonkurranse, besøk på skutene, informasjon og samtaler med forskere og servering av sjømat. Men det finnes grenser for hva selv bergensere tåler av vått klima.

— Det er mest turister som har vært innom, ja, konstaterer Kirsten Albertsen fra Havforskningsinstituttet. Bevæpnet med brosjyrer og skrifter og med et utvalg av spennende fisker på plass i boden. Hun håpet at det skulle dukke opp noen flere gjester senere på dagen, etter arbeidstid.

Men det var da noen som benyttet anledningen til å få smaksprøver av kamskjell og andre lekkerheter. Og andre tok turen om bord i «Brennholm» eller beundret de stolte trebåtene som lå fortøyd ved Bryggen.

Kystens dag er et samarbeid mellom en rekke instanser og organisasjoner som jobber med fiskeri, havbruk og sjømat. Tanken er å markere kysten og kystkulturen på en bred måte.

Og i kveld starter den store feiringen av tørrfisken. Festivalen «Stoccafisso 2005» varer hele helgen, med et rikt program. Og lørdag er det torgdag. Om Kystens dag regnet litt bort, er det nye muligheter til opplevelser gjennom hele helgen. Kulturhistorie, underholdning, seilas med tradisjonsfartøy - og mye lekker sjømat. Blant annet.

Så spørs det om treåringen Peik Dyvi Ulveseth kommer ned fra Breistølen igjen. Den rosa fisken han fikk av kokkene fra Sjømatsenteret falt i hvert fall i smak.