Store deler av Bergen er bygd opp rundt sjøen. I grunnen er det store steinavsetninger som er glimrende tumleplasser for de nattaktive rottene.

— Rottene er slett ikke i bare på Nøstet og på Bryggen. Det er et nettverk av ganger for rottene under store deler av Bergen. I eldre bydeler som på Paradis, på Kalfaret og på Minde er det gode områder for rotter. Ikke minst på grunn av mange eldre hus med grunnmur av stein og et sett av gamle rørgater. Selv om rørsystemene fra 1920-årene er skiftet ut med nye, ligger mange av de gamle rørene der. De fungerer som motorveier for rottene, sier konsulent Svein Svendsen Actum Norge AS i Bergen til bt.no.

I nyere bydeler som Åsane er det stort sett nye hus med grunnmurer av betong. Her merkes rottene mindre.

Ekstra ressurser på Nøstet

— Det er klart vi setter inn ekstra ressurser nå når rotteplagen har blomstret opp på Nøstet. Vi har merket økt konsentrasjon av rotter der en stund, både fordi folk har ringt oss og fordi det spist mye av den giften vi har satt ut, sier Svein Svendsen.

Jevnlig setter Actum og andre firma ut fôringsstasjoner med gift over store deler av byen.

— Jeg tror ikke det er så mange flere rotter nå på Nøstet nå, men noen av dem som bor under jorden er kommet opp. Det blir dermed synlige og viser en unormal oppførsel. De er på jakt etter et nytt sted å etablere seg under jorden, mener Svendsen.

Ny riving av deler av Nøstet, vil trolig føre til at flere rotter kommer opp i lyset.

Fascinerende skapninger

Svendsen mener folk sin oppfatning av rottene er nedfelt i genene.

— Helt fra Svartedauden er rotter assosiert med noe farlig og ekkelt, og den oppfatningen har gått i arv fra den tiden. Det er jo et av de få pattedyr vi mennesker får ufrivillig kontakt med. De gnager seg inn til oss og vi kan høre de tasse på loftet en sen kveld. Jeg forstår jo at folk synes det kan være ekkelt, men egentlig er rottene noen fascinerende skapninger. De er noen skikkelige tøffinger og utrolig tilpasningsdyktige, sier Svendsen.

— Og myten om at de er store som katter, det forekommer svært sjelden, legger han til.

Døde rotter lukter ille

Kampen mot rottene er nitti prosent forebyggende arbeid, som tetting av hull og jevnlig utsetting av rottegift, sier Svendsen.

Rottegiften tynner ut blodet. Det kan gå et døgn før rotten dør når den har spist av giften. Ofte vil den søke seg vekk fra området når den har fått giften i seg.

— Lukten av døde rotter er ikke god. Får du en død rotte i bjelkelaget på huset, så merker du det, fastslår Svendsen.

NØSTEROTTER: Rottene er slett ikke i bare på Nøstet og på Bryggen. Det er et nettverk av ganger for rottene under store deler av Bergen. I eldre bydeler som på Paradis, på Kalfaret og på Minde er det gode områder for rotter.
KNUT EGIL WANG