Se innslag fra BTV om Rebiya Kadeer

Stunden var gyllen og knapt et øye var tørt. Det var barn og barnekunst, blomster og lav høstsol. Glede, stolthet og store følelser.

Og midt i det hele, en vever, vakker kvinne, som slett ikke bar preg av seks års isolasjon i fengsel og en lang, slitsom flyreise fra USA.

Fjorårets Raftopris-vinner Rebyia Kadeer kom i går til Bergen for første gang. Besøket ble markert med åpningen av en barnekunst-utstilling på Raftohuset.

Kadeer satt fengslet i Kina da prisen ble utdelt i fjor. I mars slapp hun fri og dro direkte til USA der hun nå bor sammen med sin mann og fem av sine 11 barn.

Barnekunst-utstillingen består av små grafiske blad i svart hvitt, inspirert av Rebyia Kadeer og arbeidet med menneskerettigheter. Kunsten er signert 54 elever ved Møhlenpris skole, som samtlige var høyst til stede under åpningen.

— Thank you

I et hav av blomster og jublende barn ankommer Kadeer åpningen noen minutter forsinket.

På hodet bærer hun et tradisjonelt uigurersk hodeplagg for anledningen. Med hendene sender hun slengkyss over forsamlingen og tørker de første gledestårene.

— Thank you, thank you, roper Rebyia Kadeer.

Mer engelsk snakker ikke den modige forretningskvinnen. Resten av hennes budskap kommer på tyrkisk, som er språket til de 20 millioner uigurene i Kina.

Byråd Trude Drevland foretar den offisielle åpningen. Med hørbar klump i halsen hyller hun prisvinneren. Samtidig berømmer Drevland skolebarna for deres arbeid med temaet menneskerettigheter.

— For dere må møtet med Kadeer være en ekstra inspirasjon til å arbeide videre med menneskerettigheter, både som tema på skolen og for resten av livet.

- Min eneste kamp

Prisvinneren tar ordet og snakker med stor autoritet. Alle de som står bak Raftoprisen får en ekstra takk:

— Deres kamp gjorde at jeg kom ut av fengsel. Dere brakte nytt håp, ikke bare til meg, men til 20 millioner uigurer som lever i undertrykkelse og under vanskelige forhold.

Så henvender Kadeer seg til barna som flokker seg rundt henne:

— Når jeg ser dere tenker jeg på alle de barna i mitt land som ikke får gå på skole, men sitter og tigger i støvet på gaten. Min eneste kamp er for dette folket, sier Kadeer.

Det er da også flaggbærerne i hjørnet må opp med lommetørkleet.

Også politikk

Denne helgen er Kadeer hedersgjest ved en rekke arrangementer i Bergen, før hun søndag kveld reiser til Oslo. Der skal hun møte Stortingets utenrikskomité og delta på et menneskerettighetsseminar.

Da vil hun blant annet ta opp situasjonen for 15 uigurer som er fanger på Guantanamo-basen på Cuba. Uigurene er trolig politiske flyktninger som er tatt til fange av pakistansk politi og overlatt til amerikanerne.

— Dessuten vil jeg selvsagt ta opp menneskerettighetssituasjonen for mitt folk.

— Hva er situasjonen for din egen familie i Kina?

— Svært vanskelig. De er under konstant overvåking og blitt fratatt passene. I mai stormet 300 bevæpnede politifolk inn i lokalene til firmaet mitt og beslagla dokumenter. Det firmaet som jeg etablerte, er i ferd med å bli ødelagt, sier Kadeer.

Alvoret var blandet med gleden på Raftohuset fredag.

FOTO: KNUT STRAND