Hun er ansvarlig for Vestlandets første mobile røntgenapparat, et samarbeidsprosjekt mellom Haraldsplass Diakonale sykehus og fem kommuner i Hordaland.

Helle triller en stor doning ut av døren på Haraldsplass Diakonale sykehus. Den er hvit og lyseblå, veier 85 kilo, og fraktes i en spesialkonstruert bil. Mediekontakt på Haraldsplass, Tor-Erik Gregersen, kaller den for samhandlingsstjernen.

Siden 2. januar har Trine Helle kjørt rundt til sykehjem i fem kommuner i Hordaland. Pasienter som ikke trenger akutt hjelp får tatt sitt røntgenbilde på stedet.

I et pilotprosjekt Haraldsplass gjennomførte før jul, fant de at pasientene gjennomsnittlig bruker tre timer på å få tatt røntgen når de selv må oppsøke radiografen, enten med taxi eller ambulanse.

På veien

Bilen senkes, en rampe rulles ut. Trine Helle ruller opp apparatet og kjører av gårde. Neste stopp er Ladegården sykehjem. En mannlig pasient skal få lungene sine avbildet. Helle setter i gang utstyret med vante bevegelser.

I STRÅLEDRESS: Trine Helle tar på seg beskyttelsesklær for å unngå stråling når hun tar røntgenbilde av pasienten. Pasienten ønsker å være anonym.

— Det er samme modell som de bruker i militæret. Den kan deles opp i tre moduler og kastes ut med fallskjerm, sier Helle med et smil.

Pasienten får en plate bak ryggen, og apparatet rettet mot lungene. Radiografen tar på seg en dress som skal beskytte mot stråling og tar bildet, som blir ferdig samme eller neste dag.

Foreløpig må Helle tilbake til Haraldsplass etter hvert besøk, men planen er å få et system som gjør at hun kan sende bildet mens hun er på sykehjemmet.

- Genialt!

Foreløpig er Trine Helles røntgenmobil den eneste på Vestlandet. Tilsvarende apparat finnes i Akershus, Vestfold, Østfold og Oslo. Frem til 2010 var det bare Oslo som hadde røntgen på hjul.

Anita Oksnes, gruppeleder på korttidsavdelingen på Ladegården sykehjem, ser veldig lyst på det nye tilbudet.

— Det er helt suverent. Her er ofte pasienter som er veldig syke og skrøpelige, og for mange er det en stor påkjenning å skulle reise til sykehuset og ta røntgen der. Først skal de vente på ambulansen, så må de vente på legevakten, og så skal de hjem igjen, sier Oksnes.

Spesielt bra synes hun løsningen med mobil røntgen er for dem som lider av demens.

— Det er utrolig krevende for dem å dra ut på sånt. Nå kan de få det de trenger i trygge, vante omgivelser omgitt av mennesker de kjenner igjen og stoler på.

Ringer igjen

Etter tyve minutters tid inne hos pasienten, er Trine Helle på vei ut igjen. Hun takker for seg, pakker sammen maskinen og triller ut mot bilen igjen. På vei ut blir hun stoppet av Anita Oksnes og noen av hennes kolleger. De er alle enige om å ringe røntgenmobilen neste gang en pasient trenger den slags hjelp.

— Vi legger deg inn på speed-dial vi nå, sier Oksnes.

PÅ TUR: Radiograf og ansvarlig for røntgenmobilen, Trine Helle er på vei inn til en pasient på Ladegården sykehjem for å ta et røntgenbilde av lungene hans.