Forrige lørdag fortalte BT historien til søskenparet Janne og Ronny Lothe Eliassen, som ble utsatt for grov omsorgssvikt under oppveksten. Ronny har vært rusmisbruker i 17 år, men går nå på metadon og får oppfølging på et botreningssenter.

Det føles veldig godt å bli hørt

For Eliassen har den siste halvannen uken vært fin, men slitsom.

— Plutselig vet folk hvem jeg er. De ser på meg, legger merke til meg. Folk smiler til meg. Det var veldig uvant de første dagene, men nå begynner jeg å venne meg til det, sier 34-åringen.

Total svikt

Da saken sto på trykk, ba Monica Mæland søskenparet om unnskyldning på vegne av det offentlige for det totale sviket de ble utsatt for. Mæland sa at hun gjerne ville møte Janne og Ronny, og onsdag var Eliassen på byrådslederens kontor sammen med avdelingsleder Hilde Bergesen fra Botreningssenteret.

— Det var et fint møte. Jeg hadde jo aldri trodd at jeg noensinne skulle sitte i toppetasjen på Rådhuset sammen med dem som har makten. Kommunen kunne ikke gi meg klare svar på hvorfor ting ble som de ble da jeg var barn, men de ville gjerne vite hva slags informasjon jeg vil at de skal finne, og snakket om hva slags hjelp jeg kan få. Mæland virket oppriktig lei seg, det var tydelig at hun mente det hun sa i avisen om at hun ba om unnskyldning, sier Eliassen.

Helt siden de var små har Janne og Ronny prøvd å si fra hvordan de hadde det. Først nå, i voksen alder, er det noen som lytter.

— Det føles veldig godt å bli hørt, sier Eliassen.

Han håper at hans og søsterens historie vil føre til at barnevernet griper inn tidligere. Eliassen håper også at dette vil føre til at det blir lettere for voksne som sliter med ettervirkningene av en traumatisk barndom å få hjelp.

Vil besøke Janne

Janne Mai Lothe Eliassen har fått oppnevnt hjelpeverge, som har varslet et krav om erstatning på "et betydelig antall millioner" på Jannes vegne. Også Ronny Lothe Eliassen har vært i kontakt med advokat, og vurderer nå å kreve erstatning for en tapt barndom.

De to søsknene har ikke sett hverandre siden Janne kollapset og ble flyttet til et bokollektiv for unge funksjonshemmede for 13 år siden.

Ronny har vært for nedkjørt til å besøke søsteren. Han sliter også med sosial angst, og har derfor ikke klart å oppsøke sykehjemmet der hun bor. Men nå føler han seg sterk nok.

— Da jeg fikk se Janne på video skjønte jeg at søsteren min er der fortsatt. Hun kan kommunisere, har humor og er den Janne jeg kjente. En fra botreningssenteret skal følge meg, og jeg kommer til å besøke Janne snart. Det kommer til å bli flott, og fullt av følelser. Jeg gleder meg, sier Eliassen.

Byrådsleder Monica Mæland sier hun ikke ønsker å uttale seg om innholdet fra selve møtet på Rådhuset, etter ønske fra Eliassen selv. Men hun legger ikke skjul på at hun satte pris på samtalen.

— Det var veldig fint å møte Ronny. Historien hans gjør et svært sterkt inntrykk, sier Mæland etter møtet.