I går heiste rektor på Meland ungdomsskole flagget på halv stang. Ved kateteret i et av klasserommene er et bord dekket med hvit duk. På bordet står et bilde av den døde jenten.

Rektor Solbjørg Åmdal Sandvik tenner lyset på nytt. Klasserommet har nettopp vært brukt til en minnestund, slik at jentens medelever skulle få et sted å sørge over tapet av sin høyt verdsatte klassekamerat. Selv om det er sommerferie møtte mange opp

— Hun var en flott, fantastisk, skjønn og ressurssterk jente, forteller Åmdal Sandvik.

- Skjedd før, vil skje igjen

Barnevernet overtok omsorgen for jenten i fjor vår. Hun skal da ha blitt sendt til en akuttinstitusjon i Bergen. Siden ble hun flyttet flere ganger, før hun havnet på en institusjon nord for Bergen.

Det var denne institusjonen hun rømte fra sist fredag, dagen før hun ble funnet død.

Etter det BT får opplyst, oppsøkte jenten miljøer med god tilgang på rusmidler mens hun var borte fra institusjonene. Da skal hun ha ruset seg.

Det var det statlige barnevernet, Bufetat, som hadde den daglige omsorgen for henne. Selv om jenten har brukt rusmidler i lengre tid, og dette var kjent for barnevernet, greide de ikke å hindre henne i å oppsøke dette miljøet for å ruse seg.

  • Dette er en stor tragedie. Det er meningsløst at en 15-årig jente skal oppsøke et slikt miljø og miste livet. Men det har skjedd før, og det vil dessverre skje igjen, sier politiadvokat Harald Bilberg ved Hordaland politidistrikt.

- Etterlatt i hjelpeløs tilstand

Den 15-årige jenten ble funnet død i en leilighet i Solheimslien lørdag kveld. Det skal ha vært fire andre personer i leiligheten da hun var der; en 18-årig gutt, en kvinne (32) og to menn (28 og 35). De to førstnevnte ble pågrepet og satt i arresten lørdag.

  • Alle fire er siktet for å ha etterlatt en person i hjelpeløs tilstand, sier Bilberg.

Mandag ble de to andre pågrepet. 35-åringen ble avhørt, og så løslatt igjen. De tre andre blir sittende i arresten til tirsdag.

— Vi vil da vurdere om noen skal fremstilles for varetektsfengsling, sier Bilberg.

Bilberg vil ikke utdype grunnlaget for siktelsen mot de fire. BT har imidlertid fått opplyst at jenten skal ha ligget utslått i lang tid i leiligheten sammen med de siktede, uten at de ringte akuttsentralen.

Etter det BT forstår, døde jenten trolig flere timer før akuttsentralen ble varslet. De kom til leiligheten sammen med politiet i 21.30-tiden fredag.

Politiets teori er at jenten døde etter en overdose narkotika. Etter det BT forstår, ser de ikke bort fra at hun brukte flere typer narkotika.

- Utrolig trist melding

Kriseteamet i Meland kommune har vært involvert etter det tragiske dødsfallet. Elevene på ungdomsskolen har fått beskjed om at de kan ta kontakt med helsesøster eller legekontor om de trenger noen å snakke med.

Den 15 år gamle jenten var også tidligere elev ved Slåtthaug skole i Fana.

  • Vi reagerte med sjokk. Det var en utrolig trist melding å få, sier rektor Marit Terkelsen Foss, som sier at de vil prøve å få til en samling for jentens tidligere klassekamerater.
  • Elevene vil nok ha mange spørsmål, men nå har vi ikke så mange svar å gi.