På midten av 90-tallet var han den nest største eieren i det bergenske oljeselskapet etter Berge Gerdt Larsen. I perioden 1998 til 2000 solgte han seg ut, trolig med noen ti talls millioner kroner i gevinst.

Samtidig som han var storeier i DNO ble han arrestert i USA og tiltalt for grovt bedrageri og hvitvasking av penger i forbindelse med konkursen til forsikringsselskapet Southshore Holding i 1991. Over 1,5 milliarder kroner gikk tapt ved konkursen.

Søksmål mot 33 personer

Bakkebø ble arrestert i 1996, men satt inne bare en dag før han ble løslatt mot kausjon. Han rømte USA en måned før saken skulle behandles av domstolene i 1998. Strafferammen for det han var tiltalt for var 80 år.

I desember 2004 ble han dømt av en jury i West-Virginia til å betale 161 millioner dollar for å ha svindlet en bank i gruvebyen Keystone i denne staten. First National Bank of Keystone gikk konkurs i 1999. Den kvinnelig toppsjefen Terry Lee Church ble dømt til 27 års fengsel. I tillegg til bankledelsen ble det også anlagt sivilt søksmål mot 33 personer utenom banken. Bakkebø var en av disse.

Amerikanske myndigheter mente han tjente store penger på å selge pillråtne lån til banken. Dette ble gjort i en konspirasjon med bankes ledelse, der målet var å snyte banken, hevdet amerikanske myndigheter.

Men allerede i desember 2005 tilbød de å redusere kravet til bare 7,5 millioner kroner.

Erkjente aldri skyld

Harald Bakkebø erkjente overhodet ingen skyld og nektet å betale beløpet. Han har gitt en helt annen versjon av denne historien til venner og kjente i Bergen.

De fleste BT har snakket med fremstiller han som hyggelig, særdeles hjelpsom og økonomisk romslig. Bakkebø bodde alene i en flott leilighet i Kalfarlien i Bergen.

Etter at han kom til Norge har han vært involvert i en rekke selskaper. Det meste dreide seg om investeringer i eiendom og aksjer.

De få selskapene han har eid i Norge, har imidlertid hatt liten aktivitet.

Amerikanske myndigheter mistenkte han for å ha stukket unna 18 millioner dollar.

Helan og Halvan-film

Bergens Tidende skrev for første gang om Bakkebø i 1998. Han hadde da startet et filmselskap som skulle lage en ny Helan og Halvan-film. Filmen ble spilt inn i Sør-Afrika og skulle distribueres av Walt Disney-konsernet. Det ble brukt 4,5 million dollar på prosjektet, men det endte med tap.

Pengene skal han fått fra gevinsten på DNO-aksjene. I 1996 eide han 8,3 prosent av selskapet gjennom Huntington Invest og New Century Holdings.

15. mars skulle ankesaken om erstatningen blitt behandlet i US Court of Appeals for the Fourth Circuit i Virginia. Et forliksforslag på 1,1 millioner amerikanske dollar er avvist.

— Jeg vet ikke hva som skjer nå. Jeg kommer til å be om en utsettelse på grunn av det som er skjedd. Så vil jeg finne ut hva arvingene ønsker å gjøre, sier Jeffrey L. Dorrell, 63-åringens amerikanske advokat.

- Kravene faller bort

— Jeg oppfatter dette som en tragedie, sier Einar Drægebø, som er Harald Bakkebøs advokat i Norge.

Drægebø sier han ikke kjenner detaljene i Bakkebøs forretningsforbindelser med den drapssiktede 44-åringen, og at han dessuten har taushetsplikt.

— Hvilke konsekvenser får dette for erstatningssaken i USA?

— Når han er død vil disse kravene falle bort. De er jo rettet mot ham personlig, og ikke mot et av selskapene hans, sier Drægebø.

RØMTE TIL NORGE: Harald Bakebø (63) ble dømt til å betale en milliard i erstatning i en av USAs største bankskandaler noensinne i 2004.