18-åringen soner en dom på to års fengsel i Bergen fengsel, etter at han i fjor sommer ranet en kvinne med en klorinsprøyte, og truet med å voldta henne med en pistol.

Tirsdag var 18-åringen på handletur på kjøpesenteret Arken i Åsane, da han klarte å rømme fra de to fengselsansatte som skulle passe på ham.

Gjengangerkriminell som barn

Nå jakter politiet på den gjengangerkriminelle tenåringen.

— Patruljene ser etter ham. Han er kjent for politiet fra tidligere, så vi vet jo hvem han er, sier Anita Iversen, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Det er ikke så rart at 18-åringen er et kjent ansikt. Før han fylte 18, var han registrert i politiets datasystemer mer enn 170 ganger.

Det kvalifiserte i vinter til en 2. plass på politiets interne liste over de mest kriminelle mindreårige i Hordaland.

18-åringen har i flere år vært på barnevernsinstitusjoner, og ble i april dømt for å ha brent ned et barnehjem på Hitra.

Selv om han er dømt for flere alvorlige forbrytelser, mener ikke politiet at rømlingen er spesielt farlig.

  • Vi har vel en oppfatning av at en ikke trenger å ta noen spesielle forholdsregler, sier politiførstebetjent Nils Inge Romslo ved Bergen nord politistasjon.

Gransker rømmingen

Det er fengselsledelsen enig i.

  • Vi hadde ikke sendt ham ut på en slik tur hvis vi hadde ansett han som farlig, sier fungerende direktør Trond Kallekleiv ved Bergen fengsel.

Fengselet undersøker nå hvordan 18-åringen klarte å rømme. To andre fanger var med på handleturen.

  • Det er vanlig prosedyre at vi går nøye gjennom slike saker. Årsaken til at dette kunne skje har vi ikke på bordet ennå, sier Kallekleiv.

Meldingen som politiet om rømningen tirsdag klokken 14.02, var ikke mer detaljert enn at 18-åringen hadde klart å stikke av fra de to ansatte som passet på ham.

Få rømmer

Rømninger er ikke et stort problem i norske fengsler.

  • Så langt i år har vi hatt to fra fremstillinger, inkludert denne. Vi har rundt 5000 fremstillinger i året, så det er små tall, sier Kallekleiv.

Det som på fengselsbyråkrat-språket kalles fremstilling inkluderer alt fra avhør hos politiet til kinotur. På fremstillinger er det alltid med fengselsansatte.

Mens det i 2007 og 2008 var henholdsvis én og null rømninger fra fremstillinger på Vestlandet, var det i fjor seks slike rømninger.

I 2009 rømte to personer fra lukkede fengsler på Vestlandet. Det er litt vanligere å rømme fra åpen soning. På Vestlandet var det 28 slike rømninger i fjor.