FORNØYD MED DOMMEN: Statsadvokat Rudolf Christoffersen er fornøyd med dommen mot en bestefar i 70-årene.
HELGE SKODVIN (ARKIV)

Kvinnen kom til og ba bestefaren forlate huset. Jenten som hadde låst seg inne på toalettet var under 14 år. Da moren kom hjem, fortalte hun at bestefaren hadde gjort noe lignende med henne tidligere.

Tilsto i avhør

Overgrepet skjedde en desemberkveld i 2011. Moren anmeldte sin far umiddelbart, og han ble pågrepet.

— Seksuelle overgrep mot barn innebærer generelt en betydelig risiko for store psykiske og psykososiale skadevirkninger for livet, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen, aktor i saken.

I avhør tilsto bestefaren at han også hadde forgrepet seg på den samme jenten to år tidligere, en gang på høsten i 2009. Også da satt han barnevakt i hennes hjem.

Han husket imidlertid ikke om han da hadde hatt seksuell omgang med henne eller om overgrepet var å regne som seksuell handling. Retten fant ham skyldig i det første, som altså regnes som mer alvorlig.

- Viktig med strenge straffer

I forbindelse med etterforskningen av bestefaren, kom det frem at han hadde forgrepet seg på en annen jente i familien, også hun hans barnebarn. Dette skjedde i 2006, og jenten var under 16 år.

— I denne sak har de seksuelle overgrepene skjedd mot egne barnebarn og på et sted hvor barna skulle kunne føle seg trygge. Det er derfor viktig at det reageres med strenge straffer. Tiltalte har ved sine handlinger utsatt barna for et uforutsigbart skadepotensial, sier Rudolf Christoffersen.

Ifølge dommen skjedde overgrepet i 2006 hjemme hos bestefaren. Jenten var på båttur med familien og stanset hos besteforeldrene.

Neglisjerer barna

Han satt foran dataen mens de fleste andre var ute. Jenten var på vei til toalettet, og bestefaren ba henne komme bort til seg for å se på noe på datamaskinen. Han er dømt for å ha kysset henne på brystene og klasket henne på rumpen.

Ifølge dommen viser han «et handlemønster hvor han neglisjerer hensynet til barna, og bryter den tillit han har fått fra dem, og også fra andre som har stolt på ham nok til å engasjere ham som barnevakt.»

Mannen er dømt til betale 80.000 kroner i oppreisningserstatning til den yngste jenten og 20.000 kroner til den eldste. Det har ikke lyktes bt.no å få kommentar fra advokat Jannicke Keller-Føystad. Hun er mannens forsvarer.