Mannen som er siktet for drap på Ingvild Myking, har siden februar i år vært innlagt flere ganger ved Sandviken sykehus, samtidig som han sonet en dom i Bergen fengsel.

Minst tre ganger har han stukket av.

Truet seg ut fra sykehuset

I februar var mannen inne til observasjon ved sykehuset. Hans Olav Instefjord, leder ved Sandviken sykehus, bekrefter at mannen på dette tidspunktet rømte for første gang.

— Akkurat hvordan han kom seg ut, har jeg ikke opplysninger om, sier han.

Lørdag for en drøy uke siden rømte han igjen. Denne gangen trengte han seg ut og kom med trusler mot personalet. Det ble nå sendt ut intern etterlysning i politiets system. Men mandag kveld kom 34-åringen tilbake til sykehuset på eget initiativ.

Samme kveld vurderte legepersonell at det ikke var fare for at han skulle rømme igjen. Dermed ble det bestemt at han ikke trengte politivakt.

— Denne vurderingen ble gjort fordi han rettet seg etter sykehusets rutiner, sier Instefjord.

- Ikke feilvurdering

Dette viste seg å være en feilvurdering. Tirsdag formiddag spaserte han enda en gang ut inngangsdøren på sykehuset.

— Så vidt jeg vet, har fengselsbetjentene deretter varslet politiet om at mannen ikke var til stede da de skulle hente ham, sier Instefjord.

Torsdag mener politiet at han drepte den 37 år gamle kvinnen i hennes hjem med to knivstikk, og begikk grove forbrytelser mot venninnen til kvinnens tiårige datter.

Hans Olav Instefjord innrømmer at sykehuset gjorde en feil da mannen fikk spasere ut døren tirsdag. Men han forsvarer vurderingen om at mannen ikke ville rømme igjen.

— Jeg kan forstå at noen vil synes at det er rart, og dette er en av grunnene til at vi har bedt Fylkeslegen om å se på saken. Men jeg mener det ikke nødvendigvis var feil, sier han.

Fylkeslege Helga Arianson hadde i går kveld ikke sett rapporten fra sykehuset.

34-åringen har etter rådgivning fra sin advokat, Trygve Staff, valgt ikke å avgi politiavhør med det første. Politiinspektør Svein Erik Krogvold hadde i går ikke fått denne meldingen fra Staff direkte, og vil ikke kommentere dette.

FANGE STAKK AV: Hans Olav Instefjord, leder ved Sandviken sykehus, bekrefter at den drapssiktede 34-åringen rømte for første gang da han var inne til observasjon ved sykehuset i februar.
Vegar Valde