Tsunamien som ble utløst av jordskjelvet i Chile lørdag, traff Hawaii i 23-tiden norsk tid.

Foreløpig er det ikke meldt om skader, skriver vg.no ved tolv-tiden lørdag kveld.

Ifølge nyhetsbyrået AP har store mengder vann blitt trukket fra kysten og ut i havet, og en liten park på øya Hilo skal ha blitt oversvømt.

Vekket klokken tre om natten

Geologistudenten Ingrid Dalland (22) fra Nesttun er på besøk hos studievenninner på Hawaii. De fikk beskjed om at en tsunami på over fire meter skulle treffe øyen.

— Jeg ble vekket av en venninne klokken tre i natt som fortalte om tsunamien, forteller Ingrid på telefonen fra Hawaii.

Jentene bor ca 40 minutters gange fra Waikiki beach.

— Vi tror at det skal være trygt her, men kommer likevel til å ta bussen opp i fjellene for å være helt sikre.

Geologistudenter

Alarmen gikk første gang klokken halv seks i morges. Nå går den hver halve time, forteller Ingrid.

— Det hele kan oppleves ganske skremmende. Men vi er geologistudenter hele gjengen, så vi synes dette er veldig fascinerende. Samtidig er vi naturligvis redde for at menneskeliv skal gå tapt.

For to dager siden hadde jentene forelesning om tsunamier. - Notatene ble hentet fram i natt, sier Ingrid.

Ikke bedt om å evakuere

Camilla Nadeau Olsen fra Bergen er student på øyen Oahu i Stillehavet.

— Tsunamien er ventet å treffe øyen klokken 11.37 lokal tid (22.37 norsk tid) og alle er bedt om å evakuere kystområdene og de lavliggende områdene nærme havet, skriver hun i en e-post til bt.no.

Hun befinner seg i turistområdet Waikiki, der det bor mange studenter. Men til tross for at dette området ligger like ved stranden, er de ikke bedt om å evakuere her.

— Vi blir bedt om å holde oss inne i hoteller og leilighetsbygninger så lenge man holde seg i etasjer høyere enn tredje etasje. Tsunami-varslingssirenene har gått av to ganger, og er ventet å gå av igjen når tsunamien nærmer seg, skriver hun videre.

Tidligere i dag fikk de beskjed om å sette sammen krisepakker med mat, vann og viktige papirer.

— Tilstandene er rolige og vi holder oss oppdaterte med lokalnyhetene på TV, skriver hun.

Hamret på døren

Linda og Rebecca Tveitnes fra Laksevåg befinner seg i Sant Christobal på Galapagos-øyene, Ved sekstiden om morgenen ble de vekket at av noen hamret på døren.

— Vi fikk beskjed om å kle på oss og komme oss avgårde så raskt som mulig. Ingen visste noe om hvor nær tsunamien var. Vi startet da å jogge oppover i høyden, og etter en stund ble vi plukket opp av en politibil som kjørte oss i sikkerhet, skriver hun i en e-post til bt.no, 2211@bt.no.

Ifølge Tveitnes var det første gang det var tsunamivarsel på Galapagos-øyene, og både lokalbefolkning og turister var derfor stresset.

— I begynnelsen var alle lettere panisk, men situasjonen roet seg fort ned når vi kom i sikkerhet. Etter fem timer kunne vi returnere til hotellet, uten at det hadde vært noen skade. Vi er trygge nå, men det var litt av en opplevelse, sier hun.

Høye bølger

Fra Hawaii i nord til New Zealand i sør ble det iverksatt krisetiltak da det viste seg at en tsunami hadde dannet seg etter jordskjelvet. Et tsunamivarsel ble utstedt for alle land med kystlinje langs Stillehavet. Enkelte steder kan bølgene bli opp til 3 meter høye, advarer Pacific Tsunami Warning Center.

– Dette kommer til å utspille seg over det neste døgnet. Tsunamien kommer ikke til å stanse før den treffer landmassene på den andre siden av Stillehavet, i Asia. Bølgen kommer til å spre seg ut over hele Stillehavet, sier meteorolog Eric Lau i US National Weather Service.

Pacific Tsunami Warning Center erklærte at det også på Hawaii var nødvendig med «umiddelbare tiltak for å beskytte liv og eiendom». Også delstatene Alaska og California kan bli rammet, men ikke særlig hardt.

— Alle er i fare nå, for vi vet at bølgen er på vei, sa geofysiker Viktor Sardina ved tsunamivarslingssenteret.

Hawaii i beredskap

Sardina sier at Hawaii kan regne med å bli truffet av en bølge på rundt 2 meter. Det ble umiddelbart iverksatt tiltak på den amerikanske øygruppen.

— Kom deg bort fra kystlinjen. Vi stenger alle strender og gir folk beskjed om å kjøre bort fra disse områdene, sier John Cummings, talsmann for sivilforsvaret på Oahu.

I New Zealand ble det advart mot bølger med en høyde på opptil 3 meter. Også i Australia blir det varslet om at en stor bølge er på vei.

— Det er fare for farlige bølger, sterke havstrømmer og flom på strendene på kysten mellom Sydney og Brisbane, heter det i en advarsel fra landets senter for tsunamivarsling. (©NTB)