– Jeg skulle bare på toalettet for å hente noe vann. Da jeg kom tilbake var vinduet knust og fangen borte. Han hadde brukt en stol, sier advokat Abdeliah Saeme.

Den 23 år gamle irakeren skulle fremstilles for varetektsfengsling, og oppholdt seg i et rom sammen med advokaten sin da han knuste et vindu og hoppet ut fra et rom i Drammen tingrett den 28. april i år.

Utvist på livstid

Mannen var i tinghuset i forbindelse med en forlenget varetektsfengsling for vinningsforbrytelser.

– Når en varetektsfange ber om en samtale med sin advokat i et annet rom, så har ikke politiet noe der å gjøre, sier etterforskningsleder Dag Sveås, om hvordan 22-åringen kunne klare å lange av gårde ut vinduet.

23-åringen er utvist på livstid fra Norge, og politiet ville holde mannen i fengsel på grunn av unndragelsesfare og faren for at han ville begå nye lovbrudd etter en rekke vinningsforbrytelser i Norge. Han har vært i landet siden 2002, og er blant annet dømt i 2004 og 2005.

Åtte politimenn og en hundepatrulje lette etter mannen sentralt i Drammen, og i Bragernesområdet. Flere vitner kunne melde fra om at de hadde sett mannen i et skogsområde på Bragernessiden, men politiet måtte gi tapt. 23-åringen var forduftet helt til han tirsdag denne uken ble stoppet av en politipatrulje på togstasjonen i Bergen. Bakgrunnen for at han ble stoppet er en større aksjon politiet har hatt denne uken, hvor de har aksjonert blant kriminelle asylsøkere.

Løp av gårde

– 23-åringen ble stoppet av politiet og ble bedt om å vise identifikasjonspapirer. Han fikk da panikk og løp, sier Jetmund Bjørdal, lederen for gruppen som etterforsker mobile vinningskriminelle på Sentrum politistasjon.

23-åringen ble raskt hanket inn av lovens lange arm og det viste seg at han hadde bagasjen full av laptoper, kameraer og andre elektroniske duppeditter.

Politiet har nå klart å knytte flere av gjenstandene til villainnbrudd i bergensområdet det siste halve året.

– Bakgrunnen til at vi kan finne frem så fort er at de som har hatt innbrudd h ar gitt oss serienumre på gjenstandene som er stjålet, sier Bjørdal.

23-åringen sier til politiet at han ikke har noe med tyveriene å gjøre, men at han bare har mottatt dem og at han skulle til Oslo for å selge dem videre.

– Han er foreløpig siktet for både tyveri og heleri. Etterforskningen vil nå avdekke om han kan knyttes til villainnbruddene, sier Bjørdal.

Dag Sveås, politiførstebetjent i Søndre Buskerud politidistrikt, er glad for at politiet i Bergen har pågrepet irakeren.

– Vi vil gjerne ha ham over når bergenspolitiet har ordnet opp i sine saker. Jeg kan love at han ikke vil bli plassert på en rom med vinduer igjen, sier Sveås.

23-åringen ble fremstilt for fengsling i Bergen tingrett i dag, og samtykket til fengsling i fire uker.