IRINA LEE og NTB

Alle sikkerhetsrutiner sviktet da en drapsdømt 27-åring rømte fra Ila landsfengsel i Bærum søndag. En ulåst dør ble for fristende for fangen.

En dør som skulle vært låst og et elektronisk overvåkingssystem som sviktet, gjorde det enkelt for fangen å rømme søndag kveld, skriver TV 2 Nettavisen.

Soner utenfor murene

Som 19-åring ble mannen dømt til 18 års fengsel og fem års forvaring for drap på en 14 år gammel jente i Evanger. Han har plass på en avdeling på Ila som ligger utenfor fengselsmurene og som har et behandlingstilbud for innsatte med store psykiske problemer.

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid understreker at svikt i rutinene førte til rømningen, ikke plasseringen av fangen.

— Dette skyldes en svikt i rutiner på avdelingen og i overvåkingsutstyret, sier Bjarkeid til TV 2 Nettavisen.

Etter at fangen snek seg ut av den åpne døren like før han skulle låses inn på cellen, antas det at han gjemte seg under en trapp og deretter kom seg ned i en kjeller med usikrede vinduer.

Deretter har han tatt seg ut gjennom ett av kjellervinduene og klatret over piggtrådgjerdene.

Ved 1.30-tiden natt til mandag, fem timer etter rømningen, ringte mannen selv til politiet og ba dem om å hente ham tilbake til fengselet.

Rømte i 1997

Det er ikke første gang mannen har klart å rømme. I desember 1997 klarte han å stikke fra Bergen landsfengsel.

Den da 20 år gamle mannen var ute på fremstilling like ved fengselet, sammen med to betjenter, da han plutselig løp av gårde.

Etter en omfattende leteaksjon med politi og hunder ble rømlingen observert på nattoget.