Attende juli i år kom gatehunden Ludde med Braathens fra Roma til Flesland — 250 euro kostet bagasjeplassen - og flyttet inn hos Maggie Hansen i den røde firemannsboligen i Lyngbøveien. Sammen med den tyske leonbergeren Terra og kattene Pusen Pedersen og Elfriedl.

Ludde er en sjarmerende miks av ulvehund, terrier og fårehund. Kanskje.

— Og et lite troll av en hund, skikkelig uskikkelig, så stygg at den blir pen, men også tillitsfull og snill, oppsummerer Maggie, etter Luddes første fire uker på bergensk jord.

Foreløpig har italieneren fordrevet den ene av husets to katter til et kjøkkenskap, den andre til et streiferliv i strøket.

Det «uskikkelige» består i at den benytter de fleste anledninger til å stikke av. Heldigvis med telefonnummer og adresse i halsbåndet.

— Men den virker lykkelig, forsikrer Maggie.

Hun hentet Ludde vekk fra gatelivet i Roma og til et godt tørrfôrliv i Bergen for at den pussige løshunden ikke skulle bli et offer for menneskelige luner i storbyen.

Av samme hjertevarme som hun brakte den portugisiske gatehunden Truls til Norge i 1992 - og Terra fra Tyskland i 1998. To av et tjuetall hunder hun har vært matmor for i årenes løp. Og minst like mange katter.

Fortrolig lek

På plenen utenfor nummer 113 i Lyngbøveien pusler Terra og Ludde i fortrolig lek, mens Maggie gjør sitt beste for å akklimatisere sist ankomne - og puster ut etter måneders nærkamp med italiensk byråkrati.

Det var i august i fjor at hun forelsket seg fatalt i Ludde under et feriebesøk i Roma.

— Den hoppet opp på meg og ville slikke meg i ansiktet. Der og da bestemte jeg meg for å adoptere den, sa hun til BT i mars i år, mens stillingskrigen mellom henne og en italiensk distriktsveterinær hadde toppet seg med at hun ikke fikk ta Ludde med til Norge.

— Jeg hadde ordnet med alle formaliteter, som rabiesvaksine og nødvendige dokumenter, men da formularet fra Statens dyrehelsetilsyn skulle underskrives og stemples, slo den italienske veterinæren seg vrang, forteller Maggie.

Dermed måtte hun returnere til Norge uten Ludde, som havnet i kennel, mens den snille norske damen dro hjem og begynte på en ny runde papirarbeid.

Gikk knirkefritt

— I sommer fant jeg frem til en distriktsveterinær utenfor Roma som kunne snakke engelsk. Da gikk alt knirkefritt og det var bare å sette Ludde på flyet til Norge, sukker en lettet Maggie.

— Heldigvis kunne jeg kombinere Italia-turene med arbeid i Roma, forteller hun.

I sommer arbeidet hun med restaurering av antikke møbler og rammer hos en av Romas mest anerkjente møbelrestaurerer. Og fikk stor sans for det arbeidet.

— Så stor sans at jeg faktisk kan tenke meg å satse på det som fremtidig yrke, forteller hun, allerede med tilbud om en italiensk lærekontrakt i bagasjen med hjem.

Dermed kan vi trygt antyde at Maggie neppe har brakt sin siste gatehund fra Europa til Lyngbø.

NYTT HJEM: Etter et år med byråkrati er gatehunden Ludde fra Roma trygt i matmor Maggie Hansens armer i Lyngbøveien. Tyske Terra er husvarm for lengst.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG