— Vi kommer til å utvide virksomheten til Bergen og Trondheim, og det er ikke lenge til, sier Bjønnulv Evenrud, sekretær i Folk er folk.

Evenrud sier han har kontakt med flere personer i Bergen som vil hjelpe til med å stable organisasjonen på beina.

— Selv om det er færre romfolk i Bergen enn i Oslo, så trengs det absolutt en innsats der også, sier han.

- Får ikke trygd

Folk er folk driver arbeidsformidling og har ansatt en rekke personer til å selge gatemagasinet med samme navn.

— Vi ansetter folk på skikkelige vilkår og bruker standard arbeidskontrakter, sier Evenrud.

VG skrev lørdag at slike ansettelser ville gi de hjemløse rumenerne tilgang på en rekke velferdsgoder, som fødselspenger, barnetrygd, kontantstøtte og sosialstønad.

Kravet er imidlertid at selgerne er i stand til å forsørge seg selv. Statssekretær Gina Lund i Arbeidsdepartementet sier hun ikke har noen tro på at ansettelsene som gateselgere vil gi rett til offentlige ytelser.

Én av dem Evenrud har hatt kontakt med i Bergen, er formann i Fremskrittspartiets Ungdom i Bergen, Christoffer Thomsen. Han foreslo nylig på bt.no at det burde opprettes en arbeidssentral i Bergen, slik at tiggere og rusmisbrukere kan skaffe seg strøjobber til en timelønn på 30–40 kroner. Det synes Evenrud er et godt forslag.

Vil selge gateblad

— Det er positivt med alle tiltak som kan bedre situasjonen for romfolk. Det er bedre å jobbe for 30 kroner timen enn å tigge i en hel dag og få inn 100 kroner. Vi støtter alle som vil bryte ned muren mellom nordmenn og fattige utlendinger, sier Evenrud.

Han sier han har snakket med personer som kan tenke seg å utgi gatemagasinet deres i Bergen, men vil ikke si hvem de er.

Kirkens Bymisjon, som deler ut mat og klær til trengende, er avventende til hva Folk er folk kan bidra med.

— I utgangspunktet er vi positive til alle som vil bedre situasjonen for romfolk og andre som trenger hjelp. Hvis de kontakter oss vil vi selvsagt lytte til hva de ønsker, og vurdere henvendelsen, sier Leif Jarle Theis, daglig leder for Bymisjonen i Bergen.

— Hvordan ser dere på den kontroversielle metoden med å ansette magasin-selgere på kontrakt?

— Jeg vet ennå ikke hvordan vi skal forholde oss til det. Det må vi diskutere. Vårt ønske er at Norge skal ta ansvaret som medlem av et europeisk fellesskap, for å integrere romfolk så godt som mulig, slik at de får tilgang til helsetilbud, utdanning og arbeid, sier Theis.

Slo leir i grustak

Også Bergen kommune er avventende.

— Jeg er ukjent med at Folk er folk har tatt kontakt med oss. Jeg har bare sett uttalelser fra dem i mediene, og vet lite om hva de faktisk gjør. Men hvis de henvender seg til oss vil vi selvsagt høre på dem, sier kommunaldirektør Magne Ervik.

Om lag 200 rom flyttet i helgen fra området ved Sofienberg kirke i Oslo, til et grustak på Årvoll, nord for sentrum. Flere av naboene er bekymret over at det ikke finnes toaletter i leiren.

Natt til søndag ble fire personer pågrepet av politiet etter å ha skutt fyrverkeri mot leiren. Også i Sofienbergparken ble romfolkene angrepet, av en mann med et slagvåpen.

— Romfolket opplever trusler som dette som en del av hverdagen. Det er en hatsk stemning mot dem akkurat nå, sier Evenrud til NTB. Han har selv fått flere drapstrusler, forteller han.