Medlemsmøtet til Rødt-oddingene har bestemt seg for ikke å støtte Høyre-ordfører John Opdal. De kommer heller ikke til å stemme på Ap sin ordførerkandidat, Gard Folkvord, og fremmer heller sin egen kandidat Terje Kollbotn.

Det skapte furore i Odda og mediestorm i Norge da Rødt bestemte seg for å støtte Høyre-ordfører John Opdal etter valget. Presset har vært stort i Odda etter avgjørelsen.

— Hvorfor snur dere nå?

— Vi snur ikke helt, men vi ønsker å være litt mer for oss selv. Vi kommer til å støtte varaordfører og alt slikt, sier lokallagsleder Terje Larsson til bt.no.

Blitt hetset

Han nevner hensynet til privatlivets fred som en av årsakene til at de ikke vil støtte Høyre-ordføreren.

— Det har vært en forferdelig hets mot enkeltmennesker i vår forening

— Kan du utdype?

— Du har jo lest avisene. Og den hetsen som er kommet frem ville nok fortsatt i fire år til.

Behandlingen Rødt har fått fra Ap opp gjennom årene var en av hovedårsakene til at de nå ville støtte Høyre. Men heller ikke på den kanten har stemningen vært god.— At vi nå snur har litt med måten Høyre har behandlet oss også. De er ikke helt gode de heller, sier Larsson.

Få konsekvenser

Mandag formiddag har lokallaget sendt ut en pressemeldig. Der skriver de at:

"Etter vårt syn er Terje Kollbotn den beste ordførerkandidaten i Odda i dag. Også mange som ikke stemmer Rødt, sier at han for lengst hadde vært ordfører i Odda, dersom han hadde tilhørt et annet parti. For tredje gang fikk han desidert flest slengere (ekstrastemmer) fra andre partier ved årets kommunevalg."

BT.no har vært i kontakt med Kollbotn. Han henviser til Larsson for kommentarer.

For Høyre sin del får nok ikke Rødt sin delvise snuoperasjon noen konsekvenser. Rødt skal nemlig fremdeles samarbeide med de andre partiene, bare ikke i ordførerspørsmålet. Larsson tror ikke snuoperasjonen vil dempe den såkalte hetsen de har opplevd til nå.

— Men det vil bli Ap sitt ansvar å unngå en borgerlig ordfører. De kan stemme på vår kandidat dersom de ønsker et sosialistisk styre, eller de kan la være. Lar de være å stemme på vår kandidat, så får de et høyrestyre. Det får være opp til dem, sier han.

Høyres John Opdal kommer dermed til å sitte med 13 av stemmene i deres koalisjon, mens Gard Folkvord (Ap) sin koalisjon har 11. Rødt sine tre stemmer vil i første runde gå til Terje Kollbotn. I andre runde vil de måtte stemme blankt. Dermed blir Opdal ordfører.

Hva mener du om forhandlingene i Odda? Si din mening under!