Den siste tiden har syv veteraner meldt seg ut av Bergen Rødt i protest. Partileder Torstein Dahle mener den politiske uenigheten ikke er større enn at den er til å leve med.

Når det likevel ikke har latt seg gjøre å holde partiet samlet, mener Dahle det henger sammen med en ulykksalig tradisjon i radikale bevegelser.

– På tross av at man er enige om de store tingene, klarer man å gjøre de som står en selv nærmest til ens verste fiender. Det er jo ganske håpløst. Her har vi alle et ansvar, meg selv inkludert.

Uenig i styrets kritikk

De utmeldte kritiserer Rødt for å ha blitt mindre opptatt av alliansebygging mot andre politiske partier og andre organisasjoner.

– Vi som er igjen i bystyret, Chiku Ali og meg selv, er vel begge kjente for å ville samle bredest mulig støtte for saker vi brenner for. Selv har jeg samarbeidet veldig mye med fagbevegelsen og andre organisasjoner.

– Bystyregruppen i Bergen fikk krass kritikk fra styret i Rødt for arbeidet gruppen hadde gjort i forrige periode?

– For det første var den kritikken ikke vedtatt i styret, men et utkast fra noen i styret. Jeg ser på kritikken som feil. Vi hadde en dyktig bystyregruppe, og det mener jeg i all beskjedenhet at vi fortsatt har.

Kritikk mot Stalin-malerne

De som melder seg ut av Rødt beskylder partiledelsen for å ta lett på at medlemmer av partiet maler Stalin-bilder på byens vegger.

– Vi tar skarp avstand fra en slik praksis, så den kritikken er feil. Det er medlemmer av gruppen Tjen Folket som maler Stalin-bilder på veggene. Vi vet ikke om de også er medlemmer av Rødt, for Tjen Folket har hemmelig medlemskap. Er det medlemmer av Rødt, beklager vi det sterkt.

Torstein Dahle tror det svekker oppslutningen om Rødt at de syv har meldt seg ut. Særlig beklager han timingen, timer før årsmøtet, der Dahle hadde hentet meglingshjelp for å løse opp i motsetningene.

– Og de kom akkurat da vi andre jobbet intenst mot rasering av AFP og for å redde Bydrift fra privatisering. Nettopp da vi trengte full slagkraft, sier Torstein Dahle.

DHva mener du? Diskutér saken her.

ULYKKSALIG: Rødt-leder Torstein Dahle mener problemene i partiet skyldes en ulykksalig tradisjon i radikale bevegelser.
PAUL SIGVE AMUNDSEN