I går skrev bt.no om rektor på Ortun skole som fryktet mobbing mot elever med rødt hår.

Fenomenet skal ha oppstått i fjor. Inspirert av episoden «Ginger Kids» i TV-serien «South Park», skal en 14-åring ha lansert datoen 20. november som «kick a ginger day».

Skubbet og sparket

En 14 år gammel jente på Holen skole på Laksevåg skal i dag ha blitt skubbet og sparket av flere medelever. Til slutt orket hun ikke mer, og satte seg i en taxi hjem.

— Hun hadde ikke fått med seg noe om denne dagen på forhånd. Men da hun dukket opp på skolen, begynte elever å skubbe og sparke henne, sier faren, Nils Olav Nesse.

Han forteller at datteren har langt hår med rødlig skjær.

— Hun har blitt mobbet over lang tid. I dag toppet det seg, sier Nesse.

— Jeg verken fatter eller forstår at folk kan være så grusomme. Jeg synes det er så forferdelig at ikke alle kan få muligheten en lykkelig oppvekst, sier moren, Mariann Lauritsen.

Søvnproblemer

  • Dette ødelegger veldig mye av skolegangen hennes. Hun får ikke sove om natten, og er utslitt. Hun kvir seg til å gå på skolen. Det er ikke sånn det skal være. Hun skal føle seg trygg, sier faren.

Foreldrene vurderer nå å ta henne ut av skolen for å få slutt på mobbingen.

— Hun er veldig lei seg etter det som skjedde i dag.

Mandag skal foreldrene i møte med rektor og lærere på skolen.

— Nå håper jeg alle foreldrene kan ta ansvar og gå sammen om å løse dette problemet. For nå må mobbingen ta slutt, sier Nesse.

- Ikke et pip

Utenlandske medier rapporterte for ett år siden at rødhårede ble sparket ned, at foreldre holdt barn hjemme fra skolen og at gutten som startet Facebook-gruppen ble politietterforsket.

I går advarte rektor Ivar Skjelten ved Ortun skole mot mobbing i dag.

— Vi har visst om denne aksjonen, men håpet at det kanskje ikke skulle spre seg til elevene. Det var fåfengt. Dette foregår jo på nettet, på Facebook, og det er først og fremst elevene som bruker slike sider. Og er det slik her, er det nok slik over hele byen, sier Skjelten.

Da bt.no snakket med rektoren i dag, var han lettet over at det har vært helt stille på skolen.

— Vi har ikke hørt et pip om saken. Bortsett fra at noen har antydet at rektor ikke har humoritisk sans. Men det har nok hjulpet at jeg gikk ut og advarte i går, sier han.

Bt.no har tatt en ringerunde til noen av byens andre ungdomsskoler. Ingen rapporterer om store problemer med dagen.

— Jeg hadde et møte med lærerne på skolen i dag tidlig der vi tok opp problemstillingen. Lærerne ble bedt om å ha fokus på dette i dag og jeg har ikke fått noen rapporter om mobbing på vår skole, sier rektor Marit Terkelsen Foss ved Slåtthaug ungdomsskole på Nesttun.

— Vi har ikke merket noe, sier Anne Risberg, inspektør Ytrebygda skole

— Mobbesaker pleier jeg å bli orientert om. Jeg har ikke hørt noe i dag, sier rektor ved Lynghaug skole, Frode Nilsen

- Snakk med barna

Presseansvarlig i organisasjonen Anonyme foreldre av mobbeofre, Helga Johannessen, oppfordret i går foreldrene til å snakke med barna om dette før de dro på skolen.

— Jeg er rystet! Jeg har en klar oppfordring til alle foreldre, lærere, rektorer og andre voksne: Slå hardt ned på dette! Drastiske midler må tas i bruk, som utvisning og husarrest. Mobbing er et samfunnsproblem, sier hun.

Serien «South Park», som altså får skylden for fenomenet, er også omstridt her hjemme. Medietilsynet har nylig gransket serien etter klager fra foreldre, noe som endte med en advarsel til TV 2 Zebra.

— Vi har lenge sagt at man må tenke over hvilke signaler man gir. Noen vil le av det, men noen vil også plukke opp ideene, sier Johannessen.

Synspunkter? Del dem med våre lesere her.