• Katastrofens omfang er så enorm at det vil være behov for nødhjelp i flere måneder fremover.

— Folket i Bam trenger husly, mat, helsetjenester og sanitærtjenester i lang tid fremover. Hvis de ikke får dette, risikerer vi at det utvikler seg epidemier og mer lidelse, sier Juan Manuel del Toro, president i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger.

På en pressekonferanse i Bam denne uken lanserte forbundet en internasjonal appell om 282 millioner kroner i bistand.

— Det er nå den norske givergleden vil vise seg, etter at de store medieselskapene har dratt hjem. Vi oppfordrer norske myndigheter til å bidra, og vi vil selv fortsette det hjelpearbeidet vi har begynt, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Jonas Gahr Støre.

Når det gjelder kritikken mot organiseringen, sier han at Røde Kors har så god kontroll som det er mulig å ha.

— Vi har folk med på flyene for å sjekke at hjelpen kommer frem, og at den blir mottatt på en skikkelig måte. Dessuten er vi nøye med bare å gi ting som lokalbefolkningen har bedt om. Det siste de trenger er forundringspakker med utstyr som de egentlig ikke trenger, sier Gahr Støre til BT.

Han utelukker likevel ikke at det etter en slik katastrofe, hvor hele samfunnet bryter sammen, kan forekomme plyndring.

I Bam er 75.000 mennesker fremdeles hjemløse, og tusenvis sover utendørs, hvor temperaturen kommer ned i flere minusgrader. Minst 1850 barn som ble foreldreløse under jordskjelvet, har behov for husvære, psykologisk hjelp, pleie og utdanning.

Pengene som samles inn av Røde Kors skal blant annet brukes til drift av helsestasjoner, mobile klinikker og et rehabiliteringssenter.