RUNE VALDERHAUG

Norges Røde Kors har kjøpt eiendommen Vetrlidsalmenning 9 midt i Bergen sentrum for syv millioner kroner. Nå skal huset, der Landsforeningen for Hjerte— og Lungesyke tidligere har holdt til, fylles med aktiviteter for både barn, unge, voksne og eldre. Dessuten satser man på nye møtesteder mellom innvandrere, flyktninger og bergensere.

— Dette huset vil bli et voldsomt løft for Røde Kors-aktiviteter i Bergens sentrum. Eiendommen er perfekt for oss, og vi kan flytte rett inn uten ombygginger. Dessuten blir senteret mer tilgjengelig enn de lokalene vi i dag har i Damsgårdsveien, sier daglig leder i Bergen og Hordaland Røde Kors, Anita Brøttersmo til Bergens Tidende.

Åpnes for unge

Det nye aktivitetshuset skal offisielt åpnes 30. september og vil også stå i fokus på av den internasjonale Røde Korsdagen, som skal markeres i Bergen 7. mai neste år.

Men allerede fra slutten av august blir huset fylt opp av ulike aktiviteter. Røde Kors er nå i dialog med Bergen kommune om hvilke aktivitetstilbud det er behov for i sentrum, og på hvilke områder Røde Kors best kan bidra. Men noe er allerede klart. Huset får en ansatt leder. I tillegg skal det drives av frivillige krefter.

— Ja, vi kommer til å starte et forebyggende miljøarbeid for barn og ungdom som ferdes i sentrum. Det finnes en rekke tilbud til dem som allerede er kommet på skråplanet i forhold til rusmisbruk og kriminalitet. Men vi ønsker å skape et tilbud til barn og unge før de havner i slike miljøer og får problemer, sier Brøttersmo.

Eldrekafeen gjenoppstår

Røde Kors vil også bruke det nye aktivitetshuset til å utvide tilbudet om leksehjelp til alle barn og unge i sentrum. Til nå har den humanitære organisasjonen tilbudt leksehjelp til flyktning- og innvandrerbarn på Nygård skole. Målgruppen blir primært ungdomsskoleelevene ved Rothaugen ungdomsskole.

— Dessuten skal vi åpne eldrekafé i sentrum igjen. Vår eldrekafé har vært dypt savnet etter at den måtte legges ned i Kjøttbasaren, sier Brøttersmo.

RØDE KORS: Denne eiendommen på Vetrlidsalmenning 9 blir det nye aktivitetshuset til Røde Kors i Bergen sentrum.<p/>FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN