Intervjuene har gått i ett fra frokost-TV til «Dagsnytt Atten», og Martin Kellerman (31) rekker akkurat en siste prat med Bergens Tidende før han skal videre til sleppefesten for sin nye bok og solosinglen til rapperen OnklP (der han har tegnet cd-omslaget). Som en selvsikker gangsta-rapper blar han opp en betydelig bunke 200-lapper fra lommen for å betale for seg. I dag kommer den suksessfulle serieskaperen til Bergen.

— Raptus er en hektisk, intensiv og rar opplevelse. Men jeg deltar faktisk ikke i år, fordi jeg ikke fikk lov til å selge boken min der, forteller Kellerman.

Pene jenter, fulle gutter

Bergens Tidende trykker i dag noen av stripene med Rocky på Raptus, og Kellerman ser ikke bort fra at det kan bli nye serier av helgens opphold. Bare ikke oppfør deg som en drittsekk, advarer han.

— Jeg tror faktisk tegneserien min skremmer vekk drittsekker. I Sverige vet de i alle fall at jeg høyst sannsynlig vil henge dem ut i serien dersom de ikke oppfører seg. Jeg husker Bergen som en by fylt med svært pene jenter og ekstremt fulle og aggressive gutter. Kanskje de er frustrerte fordi jentene er så pene? Og kanskje jeg kan finne meg en jente i Bergen, og slå meg ned her?

Det var i 1998 at Kellerman begynte å tegne sin egen dagbok i stripeform, med seg selv og sine venner lett kamuflert i hovedrollene. På høstens norgesbesøk har han med seg kompisen Dan «Kenzo» Gellerfelt, best kjent som krokodillen Gonzo i serien.

Internasjonal suksess

Denne uken ble «Rocky: The Big Payback» belønnet med karakter 6 både her i avisen og i VG. I Sverige har Kellerman gitt ut åtte slike «Rocky»-bøker, men dette er faktisk den første oversatte boken - før den følges opp av liknende bøker i USA, Italia, Spania, Finland og Danmark. Kellerman har også tatt «Rocky» til teaterscenen med full klaff, og er nå i full gang med en dataanimert langfilm.

— Jeg har skrevet manus, og venter nå bare på å få finansieringen i boks. Det kommer til å bli en litt dårligere og langt billigere variant av Christopher Nielsens «Slipp Jimmy fri». Den har jeg sett i en råversjon, og den er helt fantastisk. Det må være tidenes beste norske film, bedre enn «Flåklypa Grand Prix». Gled dere!

Kellerman skal regissere filmen selv, men arbeidet er bare et avbrekk fra seriebransjen. Han vil lage tegneserier resten av livet, men «Rocky» vil derimot ikke vare evig. Kellerman røper at serien bare har tre år igjen å leve.

— Om tre år har jeg tegnet «Rocky» i ti år, og da føles det naturlig å sette punktum. Men jeg vil fortsette med serier, men da trolig noe annet enn striper.

Dagbok-notater

Når man leser «Rocky» er det lett å glemme at man faktisk leser Martin Kellermans dagbok. Så når Rocky og kjæresten gjør det slutt fordi hun klinte med en australier på Thailand-ferie, betyr det også at Kellerman igjen er single. Fansen jubler, men hvordan opplever han det selv?

— Stripene i «The Big Payback» er fra 1998 og 1999, og det er morsomt å lese gamle dagbøker - selv om det er pinlig å innse hvor dum i hodet jeg var på den tiden. Nå er jeg single igjen, og det føles som å være tilbake i rute én igjen. Leserne har ikke vært like begeistret for seriene der jeg var lykkelig samboer, så de synes sikkert dette er moro. Men jeg er definitivt ikke glad for deres skyld. Jeg synes det er kjipt.

PS! Martin Kellerman og Lars Lauvik signerer serier hos en herværende bokhandel i dag kl. 15.00-16.30.

TEGNESERIE-JOURNALIST: MartinKellerman bruker også Rockyfigurentil å gjøre intervjuer medrappere han liker; folk somPetter, 50 Cent, The Game ogSlick Rick. - Det er morsommereå snakke med gamle helter enndagens superstjerner, sier han.
HÅVARD BJELLAND