Maskinisten fra Strandvik i Fusa arbeidet på rutebåten «Nordic II» da forliset skjedde 19. juni i år. Fartøyet var blant de første som kom til ulykkesstedet.

Da mannskapet så en person i sjøen, grep Sagen en trosse og kastet seg i sjøen. Temperaturen i luften var minus 7 grader, og sjøen var full av olje.

Var ikke redd

— Det var grumsete i vannet, jeg så ingenting, sier Sagen.

— Var du redd da du hoppet?

— Nei, jeg tenkte ikke i det hele tatt, sier Sagen om heltedåden.

Skikkelsen i vannet forsvant under skroget på rutebåten, og Sagen måtte etter hvert oppgi letingen. Men da nok en mann ble sett i sjøen, kastet maskinisten seg uti igjen - denne gangen med en trosse rundt livet.

På om lag tre meters dyp fant han mannen, og fikk dratt ham opp til en lettbåt i nærheten.

Hederlig innsats

Sjømannen fra «Rocknes» viste seg å være omkommet. Carnegies heltefond mener imidlertid at Sagen gjorde et svært hederlig forsøk på å redde livet hans.

— Det var flere fartøyer i området, men Sagen var den eneste som hoppet i sjøen. Han utsatte seg selv for livsfare for å redde liv, sier fylkesmann Svein Alsaker, som sto for utdelingen av gullmedaljen i Statens hus fredag.

Helten selv var svært beskjeden.

— Jeg tar imot medaljen på vegne av alle de som var med på redningsaksjonen, både profesjonelle og amatører. Det var veldig mange som gjorde en god innsats, sier han.

I tillegg til medaljen, fikk Sagen en sjekk på 3000 kroner. Den vil han gi til Redningsselskapet.

<b>HELTEMEDALJE:</b> Fylkesmann Svein Alsaker (t.v.) sto for den høytidelige utdelingen av heltemedaljen til Bjarte Sagen.
Jon Tufto