En sur søndag i februar førti år senere står de samme Those Things-rockerne og øver på harde livet i kjelleren i den gamle, nedlagte Florvåg framhaldsskole.

Et 12 kvadratmeter gustengrønt kjellerlokale er fullastet med trommer og gitarer. Fem mannfolk fra rockens steinalder jammer godbiter fra legender som Stones, Yardbirds, Pretty Things og van Morrisons Them.

— Jeg har ikke sunget på snart førti år, flirer vokalist Nils Andreassen (56), rensker røsten, tester mic'en, «hey, hey», og vrenger seg inn i The Bands kjente «The Weight». En av låtene som skal stå på repertoaret når Those Things sammen med to andre lokale rockegrupper anno 1966, The Broylers og 2nd Power Unit, snart skal markere at det er førti år siden rocken inntok Askøy.

Den storhendingen skjer på en mimredans i den gamle sjoddyfabrikken i Strusshamn lørdag 18. februar.

En minnestund for striledansere fra Bergheim, Norrønaheimen og Herdla, men også for de som reiste på dans til Norheimsund og Trengereid og alle de andre «dansene».

— Det kostet syv kroner å komme inn på dans den gangen, minnes Those Things-trommis Åsmund Ulvenes.

Og The Broylers Svein Magnar Hansen (55) blir litt lattermild ved tanken på en utekonsert i fjøra i Hopshavn ultimo 1960-tall.

— Til vår overraskelse begynte det å flø og vi måtte avbryte konserten, få med oss utstyret og bare komme oss vekk.

Litt mindre morsomme er minnene fra en russedans i Haldorsens selskapslokaler i Bergen i 1966, da russen ble fulle som alker og dynket trommesettet hans med øl og vin.

- Billettene rives vekk

Slike ubehøvlede tilstander blir det neppe når jubileumskonserten riffes i gang i Havna lørdag om knappe to uker.

— De fire hundre billettene er faktisk i ferd med å bli revet vekk allerede, humrer Per Håkon Kjærstad (55), gammelrocker og gitarist i Those Things.

Det var i kjelleren hjemme hos ham i Florvåg at Those Things ble startet for 40 år siden. Det ryktes at nabofruen søkte ly for lyden i et klesskap når gruppen øvet om søndagene.

Mens guttene i 2nd Power Unit begynte sin karriere samme året med å kjøpe slagverk for konfirmasjonspengene og brukte håndkjerre for å frakte instrumentene til nærmeste busstopp når de skulle på spillejobb.

Den tredje jubilerende gruppen, The Broylers, innledet sin karriere som rockeband med at musikerne hadde påsmurte lefser og rød saft fra mødrene med som pauseniste til striledansene de spilte på.

— Ta nå ikke det med i avisen da, prøver de seg.

Har øvd siden i høst

Øvingene til konserten den 18. har pågått siden i høst. Musikken til all time high-favoritter som Animals, Small Faces, The Who, Hollies, Spencer Davis Group, Beatles - og Stones, selvfølgelig - skal på plass i fingrene igjen.

Men innimellom «rehearsingen» fortaper guttene seg nå og da i minner som flimrer forbi.

— Her er en kvittering som viser at vi fikk 750 kroner i honorar for en konsert i Bergheim, viser Åsmund. Han har en mappe full av sånn nostalgi.

Mens en kvittering fra Kringstad handel viser at 26 store Cola som ble kjøpt inn til en dans kostet kr. 0.95 pr. stykk.

Og to par trommestikker fra Bjørkås Musikkhandel kroner 30. — Bjørkås hjalp oss på alle mulige måter, minnes Åsmund - og alle nikker.

Like forståelsesfull var ikke Askøy kommune.

— En gang fikk vi leie øvingslokaler i Rådhuset, men da de fikk høre at vi var et «piggtrådband», snudde de og sa nei.

Per Håkon husker også hvordan Askøy-gruppen Page One fikk sitt navn.

— Vi lette etter et godt navn i en engelsk ordbok. På første side sto løsningen, Page One, forteller han.

Samme mann bruker fremdeles sin mer enn førti år gamle Pramus-gitar.

— Samme merke som Bill Wyman brukte. Han bare nevner det.

Finnes det noen tvil?

Rocken har returnert til Askøy.

PAUL SIGVE AMUNDSEN
PAUL SIGVE AMUNDSEN
PAUL SIGVE AMUNDSEN
PAUL SIGVE AMUNDSEN