HEIDI THORKILDSON RYSTE

KRISTIN JANSEN

Lørdag morgen mellomlandet Asbjørn Lid og Mona Kaastad i København på vei hjem fra Thailand. De måtte gjennom sikkerhetskontrollen før de kunne gå om bord i flyet til Bergen. Lommeboken la Lid i en plastboks som gikk gjennom gjennomlysningsmaskinen.

— Jeg gikk først gjennom, så kom han etterpå. Da pep det, sier Kaastad.

Lid ble tatt til side og sjekket med en metalldetektor av en sikkerhetsvakt. Da han skulle hente eiendelene sine igjen, var imidlertid lommeboken borte.

— Det var mange passasjerer der og jeg var opptatt med min egen ryggsekk som vaktene gikk gjennom, sier Kaastad.

Samboerparet forsøkte å få hjelp fra sikkerhetsvaktene, men forteller at de fikk liten respons.

— De ville ikke høre på ham når han prøvde å si at lommeboken var forsvunnet. Han måtte bli sint i stemmen for å få oppmerksomheten deres og si at vi skulle videre med et fly, sier Kaastad.

Det resulterte i at en vakt begynte å lete og til slutt sa at lommeboken sannsynligvis var stjålet.

— Det var 2500 kroner i lommeboken, og jeg skjønte at de pengene fikk nok aldri se igjen. Vaktene ba oss bare skrive ned navn og adresse i tilfelle lommeboken kom til rette igjen, sier Kaastad.

Paret har liten tro på at nettopp det skal skje, og er overrasket over hvordan sikkerhetsvaktene oppførte seg.

— Jeg vet ikke hvilket ord jeg skal bruke. Det er sjokkerende å oppleve noe sånt. Når en går inn i sikkerhetskontrollen må de ta ansvaret for eiendelene, ellers kan vi ikke følge de ordrene de gir, sier Lid.

-Det er helt utrolig å bli bestjålet i selve sikkerhetskontrollen, vi hadde jo ingen mulighet til å ha kontroll med tingene våre. Vaktene var ikke hjelpsomme i det hele tatt, de ble nesten irriterte og vi følte bare at vi var til bry, sier Kaastad.

Derfor konfronterte de heller ikke vaktene noe mer, men konsentrerte seg om å rekke flyet til Bergen.

— Vi har forsikring, så vi skal prøve det. Men dette er helt borti natten, sikkerheten på Kastrup er tydeligvis ikke god nok, sier Kaastad.

Samboerparet oppfordrer passasjerer til å nekte å gi fra seg lommeboken, med mindre sikkerhetspersonalet tar ansvaret for den.

Kommunikasjonsmedarbeider Anne Birkeby ved Kastrup Lufthavn sier at de ikke har registrert tyveriet til Kaastad. På generelt grunnlag understreker hun at det er passasjerens eget ansvar å passe på eiendeler som blir gjennomlyst i sikkerhetskontrollen.

— Slik er våre retningslinjer. Det er bare i de tilfellene der gjenstanden blir tatt bort og undersøkt spesielt at lufthavnen har ansvaret, sier Birkeby.

Ifølge informasjonsmedarbeideren er det svært sjeldent at det skjer tyverier fra sikkerhetskontrollen.