BT skrev om Roald Nagelsen for to uker siden. Da satt han hjemme i sin knøttlille leilighet på Damsgård i Bergen og var dypt fortvilet og redd for fremtiden.

Får sykehjemsplass når noen dør

Hjelpeløs hjem

Haukeland sykehus hadde sendt ham hjem med amputert bein og stomipose på magen. Han var totalt hjelpeløs og henvist til hjemmesykepleie noen ganger i døgnet. — Jeg tør ikke tenke på hvordan dette skal gå, sa han til BT den gangen.

Nå ser han atskillig lysere på fremtiden. I går rullet han inn på rehabiliteringsavdelingen ved Betanien sykehjem i Fyllingsdalen. Der skal han få opptrening og tilpassing til ny benprotese.

Optimistisk

Nagelsen er spent, men optimistisk.

— Jeg er riktignok snart 73 år, og lurer vel litt på hvor sprek jeg kan bli i min alder, men jeg skal iallfall gjøre så godt jeg kan. Her skal det bli godt å være, sier han.

Han fikk ingen rehabilitering etter operasjonen på Haukeland. Nå er han sikret minst en måned systematisk opptrening. Det kan trolig bli enda mer.

Føler seg trygg

Det viktigste er likevel at nå føler han seg trygg. Han blir tatt vare på og får den hjelpen han trenger døgnet rundt. Det har vært to tøffe og lange uker hjemme i leiligheten under kummerlige forhold. Utryggheten har vært det verste. Han har falt flere ganger, og det vært situasjoner der han har måttet ringe etter akutthjelp.

— Hjemmesykepleien i Laksevåg har vært flinke, det er ingen ting å si på det. De har rykket ut når det har trengs, og har kommet når de skulle, sier han.

Men store deler av døgnet har han likevel vært overlatt til seg selv uten muligheter til verken å å gå på toalettet eller komme seg på kjøkkenet. Den ørlille hybelleiligheten hans på 23 kvadratmeter er ikke beregnet på pleietrengende mennesker i rullestol.

Glad på farens vegne

Sønnen, Terje Nagelsen, har stått på for å skaffe faren trygge og forsvarlige pleieforhold.

Nå er han glad for at det har ordnet seg. - Det var akkurat dette vi ønsket oss for far. At han skulle få skikkelig rehabilitering og være i trygge hender på et sted der vi vet at de tar godt vare på folk. Dette var en positiv løsning, sier Terje Nagelsen.

Etter oppholdet på Betanien står faren på venteliste for servicebolig. - Vi håper at også den etappen kan ordne seg greit. Vi har iallfall fått en god start på noe som i utgangspunktet så veldig håpløst ut, sier han.

Silje Katrine Robinson