Påskeaften ble «riveraneren» fra Bergen varetektsfengslet i fire uker. Politiet fikk fatt i ham etter at han skjærtorsdag morgen ga en huseier i Munkebotn en skremmende start på påskeferien.

Han hørte et smell oppe fra huset da han gikk ut av bilen etter endt nattevakt klokken 08.30 om morgenen.

— Jeg gikk opp trappene til huset og plutselig dukket det frem en mann med en hagerive i hånden. Han så ruset ut, og hevet hageriven med spisse tagger over hodet og skrek at jeg måtte gi ham penger og mobilen. Hvis ikke jeg gjorde som han sa, skulle han slå meg ned, fortalte huseieren til BT etter opptrinnet.

Lang liste med lovbrudd

20-åringen ble pågrepet like ved, og påskeaften ble han fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett.

Der kom det frem at bergenseren allerede står tiltalt for mer enn ti forhold, som inkluderer biltyverier, kjøp og besittelse av narkotika, innbrudd og kjøring i ruset tilstand, uten førerkort.Når 20-åringen møter for Bergen tingrett under hovedforhandlingen som er berammet i september i år, kan listen over tiltalepunkter være nesten doblet.

I tillegg til riveranet i Munkebotn, har politiet nemlig siktet ham for seks nye tilfeller av tyveri, innbrudd, besittelse av narkotika og kjøring uten førerkort.

Kjørte stjålet bil til Munkebotn

Under fengslingsmøtet lørdag erkjente 20-åringen straffskyld for de fleste av forholdene han er siktet og tiltalt for. Noen husket han ikke, på grunn av utstrakt bruk av rusmidler siden tidlig i tenårene, forklarte han.

Om morgenen da han brøt seg inn i Munkebotn, forklarte han at han hadde stjålet en bil som han trodde tilhørte en bekjent dagen før.

— Han skyldte meg penger, og jeg trodde det var hans bil, forklarte han for retten.

Bilen tilhørte imidlertid vennens far, viste det seg.

- Ble skremt av huseieren

Om selve innbruddet i Munkebotn, forklarte han at han fant en rive, som han forsøkte å bryte seg inn et vindu med.

— Så ble jeg stoppet av en mann som jeg tror bodde der. Jeg ble skremt og trodde først han skulle bli voldelig, forklarte 20-åringen, som ba mannen gi ham ham pengene sine og mobilen.

Huseieren i 40-årene fortalte BT torsdag at han vurderte hvordan han skulle forsvare seg i situasjonen.

— Jeg tenkte et øyeblikk på om jeg skulle gå rett i kroppen på ham. Da jeg sa at jeg verken hadde penger eller mobil, forsvant mannen over mot naboeiendommene.

— Jeg sa beklager, så gikk jeg, forklarte 20-åringen i retten.

Vil søke hjelp

Mannens forsvarer, Fredrik Verling, sier til BT at hans klient tok betenkningstid på hvorvidt han vil godta eller anke fengslingen.

I retten fortalte 20-åringen at han ville søke hjelp for rusproblemet sitt dersom han ble løslatt.

— Han er en ung mann som har kommet ut å kjøre, og har en rusproblematikk som man må ta tak i, sier Verling.

INNBRUDDSFORSØK: Tyven forsøkte å bryte seg inn gjennom et kjellervindu før han truet huseieren med en spiss hagerive. Konen og familiens to små barn var hjemme da 20-åringen forsøkte å bryte seg inn.
Atle Andersson
SIKRET SPOR: Politibetjentene Magne Laastad (til venstre) og Christoffer Lysvik undersøkte bilen 20-åringen erkjenner å ha stjålet for å komme seg til Munkebotn.
Atle Andersson