– Det var ille. Utrolig hasardiøst og tankeløst, sier Ragni (47), som knipset dette bildet på Danmarks plass rundt klokken 15.30 i går.

– Midt i rushtiden tråklet denne mopedisten seg gjennom trafikken med nærmest et våpen. Han kan ikke ha tenkt seg om, mener Ragni.

Hun forteller at stigen stakk langt utenfor skuteren uten at den var merket på noe måte. Ragni kom rett bak skuteren og fikk knipset dette bildet. I dag måtte hun bare vise det frem til kollegene.

– De bare rister på hodet og kaller det galskap, forteller hun.

Har du et trafikkbilde du vil dele med bt.no-leserne? Send MMS til 2211 eller send oss en mail.

Skulle ha stige til rømningsvei

– Det var litt med livet som innsats, innrømmer føreren av mopeden når bt.no ringer.

Ketil (48) forteller at han skulle bruke stigen som rømningsvei hjemme.

– Jeg hadde ikke noe annet transportmiddel og trengte en stige, forklarer han om bakgrunnen for opptrinnet.

Selv om han kom seg helskinnet hjem, vil han ikke gjenta eksperimentet.

– Jeg syntes det var helt på grensen. Jeg måtte tre hodet opp gjennom stigen på tvers, for så å vri det ut. Sikten var litt dårlig, og dessuten var det glatt. Det hele var hasardiøst, sier Ketil.

– Har du fått noen reaksjoner?

– Ikke annet enn en munter en i gaten som kommenterte at «det var jo også en måte å frakte en stige på».

Han innser at politiet nok hadde reagert ganske så annerledes om de hadde tatt ham på fersken.

Ville mistet førerkortet

Jan Gunnar Bøe, politioverbetjent ved trafikkseksjonen i Bergen, reagerer med vantro når bt.no viser ham bildet.

– Uff og uff, jeg blir rett og slett lei meg. Dette vitner om total mangel på forståelse for hvor farlig trafikkbildet er i Bergen. Ser man det oppimot antall skadede i trafikken, er dette helt absurd, sier Bøe.

Om Bøe og hans kolleger hadde oppdaget mopedisten, hadde han mistet førerkortet på stedet. I tillegg ville han fått en saftig bot.

– Dette er til skrekk og advarsel. Går det virkelig an å tenke så lite? Jeg grøsser når jeg tenker på konsekvensene, sier Bøe.

— Kan rive hodet av

Ifølge Bøe bryter denne kjøringen med minst fem lovbestemmelser i veitrafikkloven. Først og fremst er det et brudd med aktsomhetsparagrafen og forbudet mot last på moped.

– Slik jeg ser det på bildet, har han ganske redusert sikt fremover på grunn av trinnene. Det er helt umulig å snu på hodet, og hva skjer hvis stigen faller av? Han har låst seg selv i en dødsfelle, konkluderer Bøe.

– Mannen risikerer å rive hodet av dersom varebilen fremfor bråstopper. Ettersom stigen er bundet i sykkelen, er det minste han får en alvorlig nakkeskade. I verste fall knekker han nakken. Det er bare lykken at dette har gått bra.

- Det verste jeg har sett

Bøe sin første innskytelse er at føreren av mopeden må være en uerfaren ungdom. Når bt.no forteller at mopedisten nærmer seg 50 år, er politioverbetjenten ytterligere rystet.

– Det er mye, mye verre. En som har bevegd seg lenge i trafikken, burde ha bedre forstand. Tenk også på signaleffekten dette har overfor unge, sier Bøe.

Han vil gjerne invitere mopedisten til en samtale om trafikksikkerhet på kontoret.

– Jeg tror knapt det jeg ser. Man ser av og til bilder fra andre land med de mest merkverdige laster. Men dette er det verste jeg har sett av last, jeg har aldri sett maken. Det er helt forferdelig, sier Bøe.

Har du sett maken i trafikken? Bruk kommentarfeltet.