12. juli i fjor sommer: Kenneth Veland er på vei fra utestedet Fincken til bystasjonen. Det er det siste han husker før alt blir helt svart. Han er fremdeles lam i høyre arm og fot etter ranet og overfallet han ble utsatt for denne kvelden.

Et av slagene kuttet en halspulsåre, som ga ham blodpropp til hjernen. Han har stålplater i kjevene og taleevnen er skadet.

Politiet klarte å spore opp Velands telefon, og mener den ble solgt videre av to rumenske menn etter overfallet.

Strafferamme på 21 år

— Dette er en særdeles alvorlig sak, sier statsadvokat Elisabeth Deinboll som nå har tatt ut tiltale mot en 28 år gammel mann som er rumensk statsborger.

Ifølge tiltalen skal mannen ha slått Veland gjentatte ganger i hodet og halsen, før han tok Velands klokke, mobiltelefon og lommebok. Veland var beruset og ute av stand til å forsvare seg.

Mannen er tiltalt for grovt ran etter straffeloven § 268, som har en strafferamme på inntil 21 års fengsel dersom ranet har medført død eller betydelig personskade.

Veland ble påført flere brudd i ansiktet, samt brist i en halspulsåre. Det førte til blodpropper, som igjen forårsaket hjerneinfarkt i venstre hjernehalvdel. Veland fikk varig hjerneskade, lammelser og sterkt svekket berøringssans.

Kort tid etter hendelsen ble også en 31-åring pågrepet, siktet for medvirkning til grovt ran. Siktelsen mot mannen er frafalt fordi bevisene ikke er tilstrekkelige, ifølge Deinboll.

Bor hos foreldrene

Etter å bodd på rehabiliteringsklinikker i høst er Veland nå flyttet hjem til foreldrene. Med en krykke klarer han nå å gå korte avstander. Han er avhengig av hjelp til flere ting, blant annet å knyte skolissene.

— Legene sier jeg kan bli bedre, så det er bare å trene og trene og se hva som skjer. Men jeg vet ikke om jeg vil bli bra igjen, sier Kenneth Veland (31).

Etter overfallet mistet han jobben, og forsøk på å ta sertifikatet igjen har mislykkes. 31-åringen har problemer med å lese og skrive.

Erkjenner ikke skyld

Familien ser nå frem til å få rettssaken overstått. Velands bistandsadvokat, Carl Hartwig, varsler at han vil fremme erstatningskrav.

— Vi har ikke tatt stilling til hvor høyt dette blir ennå, jeg skal diskutere det med klienten min.

Det er ennå ikke bestemt når saken kommer opp i Bergen tingrett. Den tiltalte 28-åringen vil ikke erkjenne straffskyld når det skjer.

— Han har gitt forklaring til politiet, men jeg vil ikke gå innpå den. Men jeg kan si at han ikke erkjenner straffskyld, sier mannens forsvarer, Stein Erik Ottesen.

28-åringen er også tiltalt for å ha ranet og utøvd vold mot en annen person tidligere på sommeren.