— Bilistene passerer de rasfarlige stedene i løpet av noen sekunder. Ryddemannskapene oppholder seg på det rasfarlige området i flere timer. Det er klart det er en utsatt jobb, sier formann i Statens vegvesen i Eidfjord, Torfinn Hjeltnes.

Men han berømmer ryddemannskapene:

— Det er tøffe folk. De er ikke skuggeredde.

Farer på lur

Søndag formiddag stengte et massivt snøskred riksveg 13 ved Bugjelet mellom Brimnes og Kinsarvik. Da de innleide entreprenørene Dag Frode Opedal og Magnar Instanes i hver sin hjullaster beveget seg inn i rasområdet i går ettermiddag måtte de være oppmerksomme på to forskjellige typer farer.

For det første er det fare for at hjullasteren skal komme på glid ned den bratte skråningen. Men den største faren er at det skal gå et nytt skred på samme sted.

Entreprenør Dag Frode Opedal har lang erfaring i å rydde etter skred. Én sesong opplevde han at det gikk ras 40 ganger på samme sted. Vegvesenet følger derfor faste sikkerhetsprosedyrer når de skal åpne veier etter et skred.

Tar ingen sjanser

— Nå er tragedien skjedd i Eidfjord. Vi tar ingen sjanser. Hensynet til sikkerheten for trafikanter og tjenestemenn kommer foran hensynet til trafikkavviklingen, sier Torfinn Hjeltnes.

Vakter er utplassert på strategisk steder i terrenget for å følge med på om et nytt ras er på vei. Folkene som deltar i ryddearbeidet har kontinuerlig radiokontakt og har nødpeilesendere festet til klærne i tilfelle snømassene skulle komme.

I går tok det lang tid før ryddearbeidet kom i gang. Tåken lå tjukk i fjellskråningen over Bugjelet. I slikt vær er det ikke forsvarlig å drive ryddearbeid. Skredvaktene må ha god sikt for å fange opp eventuelle faresignaler.

Tåke stoppet arbeidet

Håpet var i går å begynne å rydde veien ved 11-tiden på formiddagen. Først klokken 15 hadde det klarnet såpass at de to hjullasterne kunne prøve seg forsiktig fra hver sin side av rasområdet. De holdt ikke på lenge. Etter rundt 20 minutter tetnet det til igjen, og formann Torfinn Hjeltnes fant det best å be mannskapene ta en kaffepause.

Litt seinere på dagen klarnet det opp igjen. Ved 19-tiden hadde hjullasterførerne klart å brøyte opp en passasje gjennom hele området. Men de kom ikke langt nok til at veien kunne åpnes i går. Svære tømmerstokker som snømassene hadde revet med seg skapte ekstra arbeid.

Åpnes sannsynligvis i dag

— Hvis været holder seg bra regner vi med at veien kan åpnes igjen i formiddag, sier Torfinn Hjeltnes.

Han tror helgens hendelser har fått satt Hardanger på kartet.

— Men det er ingen god reklame. Dessverre er vi blitt vant til steinras og snøskred her inne. Det er stygt å si det, men vi blir ikke vippet av pinnen, sier Torfinn Hjeltnes.

VOLDSOMME SNØMASSER: - Du må bruke øyne og ører godt. Hører du det begynner å buldre er det bare å sette hjullasteren i revers, sier entreprenør Dag Frode Opedal. I går begynte han å rydde vekk snø ved Bugjelet på riksveg 13. Den oransje skikkelsen midt i bildet er formann Torfinn Hjeltnes i Statens vegvesen. Etter planen åpnes veien i formiddag.
FOTO: KNUT STRAND