- Jeg fikk en telefon fra en av afghanerne på mottaket. Han fortalte at han og én av de andre afghanerne ble angrepet av en somalisk beboer med kniv, sier Issa Hammer.

Han arbeider som tolk, og kjenner de to afghanerne fra Credokirken, der de har pleid å delta på kristne møter sammen.

Ringte 112

- Han fortalte meg at kameraten var stukket i hånden, og at jeg måtte varsle politiet og ambulanse. Jeg ringte 112 med én gang, sier Hammer.

Noen minutter senere ringte han opp igjen til afghaneren, som fortalte at de to hadde barrikadert seg på rommet til den ene.

- Han sa at kameraten var blitt stukket flere ganger og blødde mye. Han fortalte at han var stukket selv også, og at knivmannen ropte «dere fortjener det, fordi dere er kristne», sier Hammer.

Han mener det er åpenbart at konflikten skyldes at de to afghanerne har konvertert fra islam til kristendommen.

Da Issa fikk den første telefonen, trodde han ikke kameraten var alvorlig skadet. Det trodde heller ikke politiet.

- Men da jeg ringte opp igjen, skjønte jeg at det var alvorlig, sier han.

Forvirring om identitet

Den første meldingen skal ha gått ut på at en somalisk mann skal ha gått til angrep på to afghanske beboere. Politiinspektør Morten Ørn ville i går kveld, flere timer etter drapet, ikke ut med verken alder eller nasjonalitet på offer og antatt gjerningsperson.

- Vi er ikke sikre på identiteten til noen av de involverte, og det er fortsatt uavklart hvor mange som var involvert. De første meldingene sier én ting, men de kan vi ikke stole blindt på, sier politistasjonssjefen.

Etter det BT erfarer er offeret en mann fra Somalia.

Ingen av de ansatte i selskapet Lopex, som driver mottaket, var vitner til knivangrepet.

Ambulansepersonell forsøkte å gjenopplive mannen da de kom til stedet, men livet sto ikke til å redde.

Den antatte gjerningsmannen satt i går kveld i avhør på politihuset. Han er foreløpig siktet for forsettlig drap.

Beboere avhørt

En rekke av beboerne på asylmottaket var til stede i bygningen da drapet skjedde. 13 av dem ble i går ettermiddag hentet i en minibuss og kjørt til politihuset for å forklare seg som vitner.

- Vi vet foreløpig ikke om noen har vært vitne til selve handlingen. Det vil avhørene bringe på det rene, sier stasjonssjef Morten Ørn ved Bergen Sør politistasjon.

- Det er et sjokk for oss alle. Ingenting har tydet på at noe var i gjære ved det mottaket, sier Atle Berge, regiondirektør ved UDI Region vest.

Det statlige mottaket på Ny-Paradis i Bergen, der knivdrapet skjedde i går, er en del av Ytrebygda statlige mottak. Ifølge Berge har det vært i drift fra 2008.

- Veldrevet mottak

- Fra første stund har dette mottaket vært veldig veldrevet. De har vært gode på lokalsamfunnsarbeid, og hatt mye dialog og kontakt med organisasjonslivet i nærmiljøet.

Berge besøkte nylig mottaket i Ytrebygda, og fremstiller det som et mønsterbruk.

UDi-direktør Berge sier mottaket likevel har «hatt sine utfordringer».

- Det har de, som andre mottak. Men jeg kjenner ikke til episoder med trusler og vold. Det er sånne ting vi nå må finne mer ut av, sier Berge.

Han vet at noen personer ved mottaket har krevd spesiell oppfølging.

- Det dreier seg for eksempel om asylsøkere som har bodd der lenge, eller fått avslag på asylsøknaden sin. Men det har ikke vært noen alvorlige situasjoner der, så vidt jeg vet, sier Berge.

TELEFON: Tolken Issa Hammer fikk en telefon fra en av afghanerne på mottaket.
VEGAR VALDE