Nå pågår en intens etterforskning for å finne ut hvor stoffet opprinnelig kom ifra, og hvem som er eieren.

Hovedteorien er at en eller flere av de fire ungdommene har stjålet narkotikaen fra et etablert kriminelt miljø i Bergen.

Knyttes til MC

Politiet leter blant annet etter linker inn mot det kriminelle mc-miljøet, blant annet fordi tilsvarende store beslag er gjort i dette miljøet. Senest for tre år siden da 30 kilo hasj ble tatt i innkjørselen til Union MC.

— Jeg kan bekrefte at fire personer er siktet. Én er fortsatt fengslet, de tre andre er løslatt. Det betyr ikke at de er ute av saken, er det eneste politiadvokat Eli Valheim i Hordaland politidistrikt vil si om saken.

BT vet at det er pågripelsesordre på flere personer i saken, og at minst en av dem er et kjent navn i det kriminelle mc-miljøet.

Mistenkelig telefon

Saken begynte å rulle i midten av oktober. Politiet fikk en telefon fra en ungdom som befant seg i en hytte i Fusa. Han fortalte at han og vennene følte seg truet av «personer» som sirkler rundt hytten.

Innholdet i samtalen var av en slik karakter at politiet fattet mistanke om at hytten burde sjekkes nærmere. Og det med god grunn.

I hytten fant politiet 25 kilo hasj. Der og hjemme hos en av ungdommene ble det også funnet en større mengde Rohypnol-tabletter og amfetamin.

De tre mennene og kvinnen som befant seg i hytten, alle 24 år gamle og hjemmehørende i Fana, ble pågrepet og fengslet.

Den antatte hovedmannen har senere tilstått at han har «skaffet» stoffet og sitter fortsatt fengslet. De tre andre er løslatt.

— Jeg ønsker ikke å kommentere hva min klient har forklart og hva som er hans rolle, sier advokat Vegard Austgulen, som forsvarer mannen som sitter bak lås og slå.

Rykter om tyveri

Politiet har så langt ikke skaffet seg opplysninger om hvor stoffet kommer fra. De er imidlertid kjent med at det går rykter i miljøet rundt ungdommene at stoffet skal være stjålet og at ungdommene umulig kan ha skjønt følgende av det de har gjort. De som «eier» stoffet har investert et betydelig beløp i dopet, og vil trolig gå langt i å få erstattet sine verdier.

En kilde sier også til BT at politiet ikke tror de fire ungdommene selv kan ha skaffet stoffet, som har en samlet kjøpesum på rundt en million kroner.

De fire ungdommene er ikke kjente kriminelle for politiet, og det antas at det må et visst nettverk til for å skaffe så mye narkotika.

Derfor er politiets hovedteori at ungdommene enten har stjålet narkotikaen fra et etablert kriminelt miljø, eller at de har bidratt med transport for dette miljøet.

At ungdommene ringte politiet om hjelp, mens de hadde hytten full av narkotika og selv var ruset, taler heller ikke for at de tilhører noe profesjonelt miljø.

— Vi ønsker ikke å kommentere denne saken nå. Den er fortsatt under etterforskning og politiet har personer de ønsker å snakke med, sier etterforskningsleder Reidar Borlaug ved spesialseksjonen ved Bergen Sentrum politistasjon til BT.