I tjueseks grader pluss sa de tre godt voksne karene ja i Vangskyrkja. Uten et kremt eller et knyst, og ringene ble utvekslet med faste fingre. Skulle bare mangle. For det er de tre døtrene til Vossa-lensmann Kåre Rykke de giftet seg med.

Da de tre brudeparene strømmet ut av den eldgamle steinkirken klokken 14.00, sto et raust publikum og jublet.

Halvparten i rørt rus over bunader, brudekroner og fantastisk folklore. Andre halvparten sto og lurte på hvordan i all verden tre søstre kan synkroniseres så perfekt som dette.

Karsten Giftekniv

— Nei, detta har eg brukt mange år på, kan du tru, sier brudenes fader.

— Dei er godt vaksne alle tre. Og dei var komne til ein alder då det var fare for at dei ikkje ville gjera dette sjølv, flirer lensmannen. I flott Vossabunad han og.

Politiets Karsten Giftekniv, kaller kollegene ham nå.

Brudefolket hadde følgende lagoppstiling: Irene Rykke (34), giftet seg med Inge Mandelid (37) fra Voss. Marit Rykke (32) giftet seg med Hallgeir Finbråten (38) fra Eidsvoll. Og Ann Kristin Rykke (30) giftet seg med Tor Halvorsen (29) fra Vinstra.

— Vi får nesten kalla lensmannen for skadestedsleiar her i dag, skjemtet vittige tunger i kaoset av karjoler, kjoler, kamera og fjordahester utenfor Vangskyrkja. Mens solen dundret ubarmhjertig på relativt tung, tradisjonell norsk bekledning.

— Svart er ikkje akkurat fargen i dag, hevdet brud Irene under tungt brudesølv og ulltøy.

Tenk å ha en ...

Deretter ble det hesteskyss og vossabrureprosesjon bortved Vangsvatnet, der en spesialtrykket utgave av «Bryllups Tidende» ble utdelt (komplett med fortellinger, historier, anekdoter og nyttig bakgrunnsstoff om alle de involverte).

Og Ove Thue sto klar og sang en spesialdesignet versjon av ... «Svigermor på Voss», selvfølgelig, til ære for mor Jorunn.

— Det er deg vel fortjent, sa brurefolket. Før det ble fest og skål og dram og mat og heimabrygg og dans for 200 gjester på Jordbruksskulen.

BRUDESTEMNING VED STRANDEN: Hallgeir Finbråten og Marit Rykke i nasjonalromantisk opptog etter vielsen. Det er en stund siden Voss har hatt flottere trippelbryllup.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ