TOR ERIK GREGERSEN

IP-telefoni har lenge vært en våt drøm for nerdene blant oss, da muligheten for å benytte internett til å overføre telefonforbindelse gir store besparelser i forhold til tellerskritt. Blant annet finnes det ikke ulike takster på internett. På samme måte som om det ikke er kostnadsforskjeller når man surfer på utenlandske— og norske sider, vil det i utgangspunktet ikke koste mer å ringe til Hongkong enn til naboen.

Dette har en stund vært mulig for bedrifter med forholdsvis høye utgifter til utenlandssamtaler, men er nå lansert til privatmarkedet. Undertegnete har testet løsningen fra selskapet Telio i en periode og er meget godt fornøyd med dette.

Abonnementet har en fastavgift som skal tilsvare Telenors takster, men da kan man til gjengjeld ringe gratis innen landet og inntil 100 minutter per måned til utlandet. For samtaler til mobil er prisen betraktelig lavere enn konkurrentene.

Enkelt og greit

Abonnementet kan bestilles på Telios hjemmesider, telio.no, og etter en stund mottar man en pakke med alt nødvendig utstyr. Pakken inneholder et lite adapter som skal plugges i strømstøpselet og til bredbåndslinjen. Deretter er det hele ikke mer komplisert enn å koble til en vanlig analog telefon og ta av røret. Klarer man å plugge til en vanlig telefon, klarer man dette.

Ønsker man å beholde det gamle nummeret, kan det porteres på samme måte som er vanlig med mobiltelefonnummer. Det fiffige med denne løsningen er at nummeret følger det lille adapteren, og at det derved kan benyttes hvor som helst. Dette betyr at dersom man for eksempel bor på hotell med bredbåndstilkobling og har med seg adapteren, kan hotelltelefonen plugges i. Om hotellet er i Japan eller Norge vil man kunne ringe gratis og motta samtaler fra alle som ringer det vanlige nummeret.

God kvalitet

Problemet med de tidlige løsningene innen Voice over IP teknologien var kvaliteten på overføringene. I beste fall hørtes det ut som en mobilsamtale med dårlig dekning og mye ekko. Dette har heldigvis endret seg og både komprimering og korrigering er betydelig forbedret. Kvaliteten på Telios løsning er etter deres egne utsagn bedre enn mobil, men ikke så bra som en god fastlinje. Egen erfaring viser at dette stemmer rimelig bra med virkeligheten. Med andre ord mer enn akseptabelt, og til en mye billigere penge.

For godt til å være sant?

Siden telefonlinjen er knyttet til bredbåndslinjen, er man avhengig av at den fungerer for å kunne ringe. Strømbrudd og internettproblemer vil føre til linjebrudd på telefonen. Dersom det er kritisk at telefonlinjen er konstant tilgjengelig på grunn av f.eks alarmer eller lignende, kan dette være et problem.

Rune Strømmen hos Telio forklarer de lave prisene med at selskapet rett og slett ikke vil gjøre markedet attraktivt for andre, og derved setter reelle priser med en gang. Inntektene for deres del ligger i fastavgiften og en andel av tellerskrittene fra andre operatører.

Anbefales bredbåndsbrukere

Dersom du har bredbånd fra før og ikke har eksepsjonelle kvalitetskrav til telefonlinjen din er dette et meget godt alternativ. Telefonen blir værende nøyaktig som før, men til en billigere penge. Med venner eller familie i utlandet øker besparelsene, og det er lettere å plukke opp røret når det ikke koster noe.

LITEN OG HENDIG: Nummeret er knyttet til den lille boksen og den er ikke større enn at man kan ha den med seg på rteise, eneste som trengs er en bredbåndslinje.<br/>Foto: TOR ERIK GREGERSEN