Etter hva BT erfarer, er ranssiktelsen mot 20-åringen oppjustert til å gjelde den groveste typen ran som finnes.

Strafferammen er lovens strengeste, 21 års fengsel.

Den strengeste ransbestemmelsen, tredje ledd i straffelovens § 268, brukes når ransofferet dør eller får «betydelig skade på legeme eller helse».

— Det som dreier seg om ransbiten av saken er sendt til Riksadvokaten for avgjørelse, er den knappe kommentaren statsadvokat Eli Valheim hos Statsadvokaten i Hordaland.

«Absolutt groveste»

— Dette er saker vi har få av, heldigvis, sier jourhavende statsadvokat hos Riksadvokaten, Johan Kr. Øydegard.

På generelt grunnlag sier Øydegard at den strengeste ransbestemmelsen brukes på «den absolutt groveste vinningskriminaliteten». Relativt ferske eksempler er NOKAS-saken og den kvinnelige Frelsesarmé-soldaten i Haugesund som ble drept under et ran. Den ene gjerningsmannen fra Haugesund fikk fem års fengsel, dømt for grovt ran med dødsfølge.

20-åringen som avfyrte haglen i Åsane, risikerer i tillegg et eget punkt i tiltalen for drapsforsøk.

— Fire centimeter til høyre, og jeg ville vært død, sa skuddofferet, også han 20 år, da BT intervjuet han i februar.

20-åringen fikk høyre biceps regelrett skutt av i ransdramaet på Nyborg. Nerver og sener i armen ble revet av, og beinet i overarmen knakk. Drømmen hans om å jobbe som håndverker kan være ødelagt.

Skuddofferets bistandsadvokat, Bjarne Ingebrigtsen, sier 20-åringen har det tøft.

— Han har slitt hele tiden i etterkant. Dette har vært en kjempetraumatisk opplevelse for han. Han har vondt hele tiden og går kontinuerlig på smertestillende, sier Ingebrigtsen.

Han synes det er rett å bruke den strengeste ransbestemmelsen i denne saken.

— Det ser ut til at høyrearmen til min klient er ubrukelig for alltid. En spesialisterklæring jeg fikk i mars-april tilsier etter min vurdering at han aldri kan komme seg i manuelt arbeid.

Ingebrigtsen venter nå på en mer utførlig erklæring når det gjelder 20-åringens invaliditetsgrad og hvordan jobbutsiktene hans er. Erstatningskravet kan bli stort, varsler Ingebrigtsen.

— Hvis skadene gjør at han hindres i å få jobb, da sier det seg selv at vi snakker om mye penger. Da skal han få dekket det han kunne ha tjent, med fratrekk for uføretrygd, sier bistandsadvokaten.

I tillegg vil offeret kreve erstatning for tort og svie, såkalt oppreisning, pluss utgifter som følge av skyteepisoden.

Mannen som avfyrte haglskuddet har innrømmet å ha skutt.

— Men han hevder fortsatt at han handlet i nødverge, sier forsvarer Roy Peder Kulblik.

Sjåføren går fri

De er ytterligere to siktede i saken etter haglskuddet på Nyborg.

Etter hva BT kjenner til, vil statsadvokaten ha en 22-åring tiltalt for medvirkning til grovt ran, og for å ha hjulpet til med å skjule haglen i etterkant.

— Min klient sier han ikke har hatt noe med denne saken å gjøre i det hele tatt, forteller 22-åringens forsvarer, Kjetil Ottesen.

Ottesen sier det er på det rene at haglen har vært i 22-åringens leilighet, men at det ikke forandrer spørsmålet om straffskyld.

Den tredje siktede i saken, en 23-åring som ble arrestert for å ha kjørt fluktbilen, slipper trolig unna uten straff. Etter hva BT kjenner til, går både politiet og statsadvokaten inn for at saken mot sjåføren henlegges.

Det har tidligere vært omtalt at 23-åringen skal ha blitt truet i etterkant av skyteepisoden. Påtalejuristene kan dermed ha kommet til at han ikke hadde noe valg.

«KAN IKKE JOBBE»: Det 20-årige skuddofferets høyre arm kan være ødelagt for alltid. -Trolig kan han aldri ta seg manuelt arbeid, sier bistandsadvokat Bjarne Ingebrigtsen. Riksadvokaten avgjør nå om den angivelige skytteren skal tiltales for den groveste typen ran som finnes. ARKIVFOTO: Bjørn Erik Larsen