KJERSTI MJØR

Hun gledet seg til russefeiring til våren, og planla å utdanne seg til psykolog. Men kroppen klarte ikke mer. Forrige tirsdag døde Rikke Cecilie Kløvstad brått på Gran Canaria, der hun gikk på videregående skole. Hun bisettes i Ski kirke i dag.

Nå ønsker familien å opprette Rikke Cecilie Kløvstads stiftelse for å hjelpe barn med senskader etter kreftbehandling.

— Vi tror dette vil være i Rikkemors ånd. Hun var svært aktiv i Støtteforeningen for kreftsyke barn, og ønsket å gjøre ting lettere for dem som kom etter henne, sier mor Nina Larsen Fladseth til BT.

Medisinsk oppsikt

BTs lesere ble kjent med Rikke Cecilie Kløvstad i desember i fjor. I forbindelse med en undersøkelse om barn og senskader etter kreftbehandling, fortalte hun sin historie.

Da hun var to år, oppdaget legene flere svulster i den vesle kroppen.

Rikke Cecilie hadde tøffe tak i vente.

Hun ble strålebehandlet i tolv timer i strekk på Rikshospitalet i Oslo, og fikk utført benmargstransplantasjon. Fire år gammel ble hun friskmeldt, noe som vakte medisinsk oppsikt: Rikke Cecilie var den første som overlevde etter å ha hatt den sterkeste graden av krefttypen nevroblastom.

Men etter hvert som hun vokste opp, begynte senskadene å melde seg. Organene fungerte ikke.

— Jeg kjenner mange andre ungdommer som sliter med senskader etter behandling, og har lært at alle andre har litt. Men jeg har alt, sa Rikke Cecilie til BT.

- Ikke synd på meg

Rikke Cecilie fortalte åpent om nedsatt lungekapasitet, dysleksi og problemer med skjelett og tenner. Om at hun sluttet å vokse allerede i barneskolen, fikk grå stær på begge øynene og diabetes 2.

— Det hender folk sier «stakkars deg». Men det er ikke synd i meg, sa hun med tyngde på hver stavelse.

De som kjente henne, beskriver henne som en bestemt og sta ung dame. Hun var aktiv og engasjert, og opptatt av å hjelpe andre i samme situasjon. Hun var med i en senskadegruppe, som moren etablerte i Hordaland.

— Det hjelper veldig å se at vi er faktisk flere i samme situasjon. At flere har vært gjennom dette, og skjønner hva det handler om, sa hun til BT.

Oversett pasientgruppe

Bjørn Kløvstad beskriver datteren som en jente med fremtidshåp og planer.

— Men senskadebarn, slik vi har opplevd det, faller mellom alle stoler. Per definisjon er de ikke lenger kreftsyke, men de plages ofte både av nedsatt lungekapasitet, hørsel og syn, og av konsentrasjonsproblemer. En mengde små problemer som i sum blir store, sier Kløvstad.

Rikke Cecilie selv slet for å få den hjelpen hun trengte. Nå håper foreldrene at Rikke Cecilie Kløvstads stiftelse kan bidra til at andre i samme situasjon kan få hjelp. Kontonummeret er 9046.10.16501.

— Ambisjonen er å gjøre hverdagen enklere for noen. Rikkemor ville satt stor pris på det.

<b>MÅTTE GI TAPT:</b> Rikke Cecilie Kløvstad ble kvitt kreften, men døde 20 år gammel av alle senskadene som følge av kreftbehandlingen.<br/> ARKIVFOTO: TOR HØVIK