For 187 år siden sto unge Paul fra Schwaben foreldreløs i Bergen sammen med sine fem søstre. I går sto både yngre og eldre Rieber'e på Bryggen og skuet G. C.-familiegrenens bidrag til markeringen av dette verdensarvstedet.

«Tusen takk!»

Det er noen år siden direktøren for World Heritage Sites sa han gjerne så at Bergen bedre markerte at den er en verdensarvby med en perle i sin midte. Det er nå gjort, med ettertrykk. For å si det med en stavangersk forfatter: Vi kommer sent, hr. Kunsel, men vi kommer godt! Med nye bannere, ny brosjyre og nye velkomst— og markeringssøyler - ikke bare på Bryggen, men også på Jernbanestasjonen, Flesland, Bontelabo og Dokken.

I tillegg har Bryggens Museum fått pusset opp resepsjonen - gå inn og se, ikke minst det store vinduet til den faste utstillingen i underetasjen. Og i går sto Christian Rieber i denne resepsjonen og sa «Tusen takk for at vi har fått lov til å være med!» Sånn kan man også si det - etter å ha bidradd til Bryggens markering med en million kroner.

Møtestedsmuseet

Det var andre som skulle takke. Og det gjorde de selvfølgelig også - både byråd Lisbeth Iversen da hun avduket den ene velkomstsøylen, Bryggens Museums direktør Anne Ågotnes og museets styreformann Asbjørn Bjørnseth. Anne Ågotnes fikk for øvrig mange varme ord fra Chr. Rieber som er styreformann i Rieber-fondene der millionen kommer fra.

Museet er nå blitt Meeting Point Bryggen, og der kan man blant annet gripe den nye, lille brosjyren som forteller om severdighetene fra og med Dreggen til og med Bergenhus. Dessuten har Rieber-fondene bidradd til den nye «Bryggen Guide», pluss en til av de tre bryggebøkene som er kommet på Mangschou Forlag i vår, pluss som nevnt hele markeringsprosjektet.

Til stamfarens ære

Hvorfor? For det første er Bryggen Bergens logo, som Chr. Rieber sa. For det andre er det 25 år siden den kom på Unescos liste over verdensarvsteder, og for det tredje feirer Rieber-fondene 75-årsjubileum i år.

Det kunne jo være nok. Men det spiller en ikke liten rolle at stamfaren, den åtte år gamle Paul Gottlieb, ble satt i arbeid på Bryggen og der lærte sitt kjøpmannskap. Nå har den lærdommen kastet av seg i den gode, bergenske blanding av kjøpmannskap og kultur.

La oss ta med at det er to år siden Byantikvaren med Bente Mathisen som prosjektleder begynte arbeidet med Markering Bryggen, at Grønn avdeling har stått for opparbeidelsen foran Bryggen, at Rolf Hermansen er ansvarlig for design - og at signaturen er svak for søylenes bakside med et relieffkart over Bryggesiden der verdensarvstedet er markert med speilglass.

AVDUKET: Byråd Lisbeth Iversen avduker velkomstsøylen foran Bryggens Museum. <p/>GIDSKE STARK (foto)