– Vi satt til bords under åpen himmel utenfor ridehallen og spiste formiddagsmat da vi plutselig fikk se to reveunger komme helt bort til inngangen til ridehallen. De tuslet inn i gangen og forsynte seg av kattematen som var satt ut til en katt som tilhører en av instruktørene. Reveungene var utrolig søte og tamme og var tilsynelatende ikke redd oss som satt under 10 meter fra dem.

WEB-TV: Se intervjuet

Det er Stine Vågenes, leder for rideleiren i regi av Bergen Rideklubb i Lønningen i Fana, som sier dette til bt.no.

– Revene dukket første gang opp for noen uker siden da fellingen av trær ble satt i gang i skogen ved enden av rullebanen på Flesland flyplass. Hoggingen skjedde i skråningen bak rideanlegget ved Fleslandsveien, sier Vågenes.

Revemor har reveskabb

– Først kom moren og noen dager senere kom også ungene ned fra skogen og bort til ridehallene. Mandag og tirsdag i denne uken var det mye aktivitet og bråk fra skogsdriften oppe i bakken. Da kom det to valper sammen med henne. Siden har vi hatt dem på besøk hver eneste dag – ofte flere ganger for dagen, sier Vågenes.

VIDEO 1: Se video av revevalpene her.

VIDEO 2: Her kan du se enda mer av revene i stallen.

(Filmene er tatt av Stine Vågenes med MMS-kamera.)

– Revemor ser ut til å være plaget av reveskabb. Ungene hennes er søte og jentene på rideleiren synes det er kjekt med revebesøket, sier hun.

Reveunge avlivet

– Men vi er ikke bare begeistret for å ha revene her. Til helgen skal vi ha stort ridestevne med nærmere 200 påmeldte ekvipasjer. Mange av deltakerne skal bo i biler på området og en del av dem har med seg hunder. Vi er redd hundene skal bli smittet av reveskabb, forteller hun.

Derfor ringte de viltforvalteren i Bergen kommune, Hallvard Sandven. Han kom og avlivet den ene av reveungene. De andre forsvant til skogs.

De voksne rideinstruktørene reagerte på at viltforvalteren brukte så mange skudd på å drepe revevalpen.

Viltforvalter Sandven sier til BT at han avlivet revevalpen fordi den var angrepet av reveskabb. Han avviser kritikken om avlivingsmåten.

– Kolossalt med rev og reveskabb

– Det er kolossalt med rev i Ytre Laksevåg og Fana, ikke minst rundt Flesland. Svært mange av dem er hardt rammet av reveskabb. Jeg frykter at det knapt vil være rev igjen i dette området etter vinteren. Reveskabben er svært smittefarlig og gjør at dyrene mister pelsen. Da fryser de i hjel i kulde, sier han.

Viltforvalteren advarer mot å klappe reveungene hvis man skulle få sjansen til det.

– Hvis man klapper en rev med reveskabb og deretter klapper en hund eller katt, er ulykken et faktum. Hunder og katter kan helbredes for sykdommen, men behandlingen er svært kostbar. Mennesker blir ikke smittet av reveskabb, så vidt jeg vet, sier Sandven.

Dette er en av revene som kom på besøk på rideskolen i går.
Stine Vågenes (MMS)
Det var her, på rideleiren i regi av Bergen Rideklubb i Lønningen i Fana, at revene dukket opp.