Sist uke ville Bergen kommune gjøre det ulovlig å spille trekkspill, panfløyter og lignende på Torgallmenningen. Nå har byrådet imidlertid snudd.

— Vi har trukket saken og vil vurdere den på nytt. Blant annet skal vi vurdere innspillene vi har fått fra gatemusikantene selv og andre som har involvert seg. Saken kommer opp igjen om noen uker, sier byråd Eiler Macody Lund (FrP).

Publikum: «Støy»

«Gatemusikanter tillates ikke å opptre på Torgallmenningen, samt 10 meter inn i de tilstøtende sidegatene», het det i fagnotatet fra Grønn Etat.

De foreslo å endre reglementet for bruk av kommunale parker, friområder og sentrale byrom til kulturarrangementer slik at det omfatter gatemusikanter

Bakgrunnen for forslaget er ifølge kommunen «mange henvendelser fra publikum vedrørende støy».

Les også:

Ønsker regelverk

Etter at saken ble kjent i media, kastet en rekke aktører seg inn i debatten. På BTs Facebook-side haglet det inn med kommentarer, både positive og negative.

Vi har ikke planer om å ha audition for å godkjenne musikere som får spille (Byråd Eiler Macody Lund)

— Dessuten er det ulovlig å forby gatemusikanter, sa advokat Bengt Waldow til BT mandag.

Byrådet skulle etter planen behandle saken denne uken.

— Jeg er veldig fornøyd med at byråden tar en tenkepause og utsetter byrådssaken. Når Eiler Macody Lund også uttaler et ønske om å inkludere gatemusikantene i det videre arbeidet, synes jeg mye er oppnådd, sier bystyremedlem Sondre Båtstrand fra Miljøpartiet De Grønne.

HØRER HJEMME:- Gatemusikanter bidrar til en levende by og hører absolutt hjemme på Torgallmenningen, sier bystyremedlem Sondre Båtstrand fra Miljøpartiet De Grønne.
Odd Nerbø

Båtstrånd håper byrådet blir med på å lage et regelverk for gatemusikanter.

— Jeg mener fortsatt at gatemusikantene bør bli en sak i bystyret, sier han.

- Vurder kvaliteten

Den australske gatemusikanten Rich Alexander er enig at det bør komme på plass en eller annen form for regulering.

— Et forbud virker veldig ekstremt. Kommunen burde heller vurdere kvaliteten på musikken, og ut fra den regulere hvem som får spille eller ikke. Spesielt om sommeren når veldig mange musikere kommer hit, sa han til BT sist uke.

— En interessant tanke, men hvem skal gjøre det?, spør Macody Lund.

— Vi må ha et system som er enkelt og billig å administrere. Vi kan ikke vurdere, og i alle fall ikke jeg, om det er god eller dårlig musikk. Da må vi ha en egen musikk-komité, og vi har ikke tenkt å gå til de ytterligheter, sier Macody Lund.

Les også:

Før byrådsavdelingen skal vurdere saken på nytt, og den etter hvert ender i byrådet, skal Grønn Etat utarbeide fagnotat med nye anbefalinger.

— Vi har ikke planer om å ha audition for å godkjenne musikere som får spille, legger han til.

Kan regulere hele byen

Byrådet mener det er uheldig at forslaget fra Grønn Etat kun konsentrerer seg om Torgallmenningen.

- Betyr det at det kan bli ulovlig flere steder i byen?

— Ikke nødvendigvis. Men hvis vi skal innføre et regelverk for Torgallmenningen, så kan det også innføres i andre steder i byen. Det samme regelverket må gjelde for hele Bergen.

TORGALLMENNINGEN: Grønn Etat mente hele Torgallmenningen skulle bli ulovlig for gatemusikanter.
Skjermdump: Byrådsavdeling for sosial, bolig og områdesatsing