I løpet av et par timer i fjor sommer tømte tyvene boligen i Helleveien for gjenstander verdt 430.000 kroner. Med tingene forsvant også de gjenstandene som hadde en spesiell verdi for ekteparet.

— Alt er borte. Smykkeskrinet fra min mor var det verste å miste. Der var forlovelsesgaven fra far til mor og smykker som skulle gå i arv til mine jenter og barnebarn, sier Eli Dueland (62).

Les også:

— Fikk 3000 kroner for jobben

1. august i fjor var hun på ferie i Italia med barn og barnebarn da hun fikk telefon fra mannen Helge Andersen (62), som hadde reist i forveien. Han hadde kommet hjem til et endevendt hus og var fortvilt.

Sølvtøy og kaffeservise

— Det var helt forferdelig, de hadde tatt alt som var og tømt alle skuffer og skap. Sølvtøy fra foreldrene våre, kaffeservise til 12 personer, alle smykkene og frimerkesamlingen min. De hadde tatt det meste, unntatt det som hang på veggene, sier Dueland.

I går ble en 47-åring dømt for tyveriet.

En natt i midten av juli kom tyvene seg inn i boligen i Helleveien ved å knuse et vindu. Etter å ha romstert rundt en stund, bar de ifølge domfelte ut en lang rekke verdigjenstander til en varebil som sto parkert utenfor.

Dommen omfatter blant annet tyveri av en 32 tommers flatskjerm, fjernsyn, en myntsamling, en frimerkesamling, en sølvpokal, krystall, sparegriser og alkohol.

Først nå, ti måneder senere, har ekteparet ryddet opp på det siste soverommet. Ikke en eneste verdigjenstand er dukket opp, til tross for at navn er skrevet på flere smykker.

Lang liste

Ekteparet har fått tilbud om 430.000 kroner fra forsikringsselskapet som oppgjør for det som forsvant.

— Det var en sabla lang liste som ble lagt frem for retten, sier politiadvokat Lars Morten Lothe.

Da politiet undersøkte boligen for spor, fant de DNA-materiale fra 47-åringen på innsiden av en verandadør. Ettersom mannen er i DNA-registeret var det en smal sak å finne frem til identiteten hans.

Mannen ble dømt til 90 dagers fengsel. Dommen inkluderte et innbrudd i forretningen Companys i mars i år. Da forsvant 27 skjorter, fem dresser og en blazer av merket Tiger. Verdien er anslått til 50.000 kroner.

— Jeg synes ikke 90 dager er så mye. For oss har dette betydd helt enormt med arbeid, og forsikringssaken er ikke avsluttet ennå. Nå må vi bare sette strek, selv om vi fortsatt håper på at noe skal dukke opp igjen. Da hadde vi blitt veldig glade, sier Dueland.

ET SVARE ROT: Ifølge politiet bar alle rommene i huset preg av å være gjennomsøkt og rasert. Huseieren fikk et svare rot å rydde opp i etter ferien. Tyvene kom seg inn i huset gjennom den knuste vindusruten. ALLE FOTO: POLITIET
TØMTE ALT: Innbruddstyvene hadde tømt skuffer og skap i hele huset. De har ryddet i ti måneder.
ENDEVENDT: På kjøkkenet var alt endevendt.