Det er lokalavisen VestNytt som bringer den ikke helt uvanlige historien fra dyreverden i dag.

Lokale oppdretteren i Øygarden har daglig nordsjøtrafikk over hodene sine, noe som er svært uheldig for revungene i pelsoppdrettet. Problemet er størst tidlig på våren når valpene er små. Nå når de er blitt større er ikke morsinnstiktet hos revetispen så sterk at hun tar livet av ungene sine.

Tar livet av ungene

Når helikopterstøyen blir for høy, blir revetispen så stresset at hun tar livet av ungene, i stedet for at andre farer skal ta dem.

Ifølge en lokal oppdretter VestNytt har snakket med, skal pilotene være fullt klar over at problemet.

— Pilotene vet at vi er her. Vi er merket av på kartene deres. Og i den perioden vi har drektige tisper, skal helikoptrene holde seg 2000 fot unna farmen, sier den bekymrede oppdretteren.

Han ønsker å være anonym av frykt for dyreaktivister som andre steder i landet har gjort hærverk hos pelsoppdrettere.

Øygarden-mannen har flere ganger ringt Bergen Lufthavn Flesland i forbindelse med helikopterstøyen, uten at det er blitt noe bedring.

Både ordfører og lensmannen i Øygarden er orintert om saken. Ordfører Olav Martin Vik har selv skrevet brev til Avinor for å få et utgreing i saken.

Terminalsjef beklager

Terminalsjef på Bergen Lufthavn, Alf Sognefest, beklager problemene for oppdretterne.

– Det er piloten eller det selskapet de arbeider for har ansvaret for ødeleggelser for oppdret-terne. Farmen i Øygarden er merket av på kartet, og vi prøver å ta hensyn. Noen ganger kan det likevel være spesielle grunner til å kjøre strake veien, for eksempel ved syketransport, sier Sognefest til bt.no.

Han erkjenner at støy fra helikoptertrafikken har vært et generelt problem for befolkningen i Øygarden, ikke bare for revefarmerne.

— Det er vårt ansvar å legge opp rutene slik at de påfører minst mulig problemer, sier Sognefest til bt.no.

Informasjonssjef i Norges Pelsdyralslag, Bjørn Dag Gundersen, er kjent med støyproblematikken i pelsdyrnæringen.

— Problemet er likevel minimalt for våre medlemmer, sier Gundersen til bt.no.