ANE ELISABETH BØRHAUG

I går fulgte BT barna i Kalmargaten barnehage gjennom en hel dag.

— Gråter nesen rød

Barnehagen åpner klokken halv åtte. En halvtime senere er fem barn på plass. De sitter rundt et bord og snakker om dagens store begivenhet.

— Vi har lest historien om Reveenka mange ganger. Vi har også sett den på film. I dag skal vi leke at Reven gifter seg med Reveenka, forteller barnehagetante Bente Gjønnes. Barna kjenner eventyret godt.

— Hun sitter og gråter nesen rød, siterer Sebastian (4) på en helt spesiell østlandsdialekt.

— Kom her, så skal du få et gotterå, sier Tara (5). Hun føler seg sikker på at det er snakk om godteri. I dag er det hun som dekker på bordet. Det er tid for fellesfrokost. Klokken er blitt halv ni. Før de spiser stemmer de i med Mikkel Rev for anledningen. Gabriel smiler. Det er han som har rollen som Reven i dag.

Forlengelse av hjemmet

Yvonne Bakken er utdannet førskolelærer og er støttepedagog i barnehagen.

— Vi legger stor vekt på å dramatisere eventyr gjennom lek. Det er en veldig fin uttrykksform for barn, mener Bakken. Hun synes forslaget fra regjeringen som åpner for å redusere krav til formell kompetanse i barnehagen er en fornærmelse.

— Det er hårreisende. Vi blir ikke satt pris på. Hvem som helst kan drive oppbevaring av barn, sier Bakken.

— En barnehage skal fungere som en forlengelse av hjemmet, sier pedagogisk leder i Kalmargaten barnehage, Trude Bergesen.

Bananer og fårepølse

Etter frokost er det på tide å forberede bryllupet. Kirken er pyntet med fargerike stoffer. De minste barna har fått i oppgave å forberede bryllupsmiddagen.

På menyen står flatbrød, bananer og fårepølse. Reveenka spilles av Andrea (4). Hun vil ikke ha noe kyss av Reven Gabriel.

— Jeg er kjæreste med Sebastian, forklarer Andrea.

Vielsen gjennomføres høytidelig. Gabriel gjør et tappert forsøk på å stjele et kyss. Andrea går motvillig med på en klem. Hun er klar for bryllupsmiddag.

Klokken er blitt kvart over tolv. Det er tid for å rydde sammen. Nå skal de ut og leke videre.

Etter en hektisk dag med bryllupsfest og full aktivitet, er det godt med en liten lur. Helena (3) tar en pust i bakken sammen med Gabriel (3) og Mari (5).