Litt før klokken åtte lørdag morgen var arbeidet med å rive det ene av de to gamle trehusene i Baneveien i full gang. Også det andre huset vil bli revet i løpet av dagen, opplyser Dankert Freilem, som er rådgiver for Ole Jan Strønen i Jonsvollskvartalet as.

Rivingen skal ha startet før klokken 7 lørdag morgen.

— Beslutningen ble tatt etter befaringer torsdag og fredag, der ansvarlig arkitekt, representanter for Gamle Bergen og HMS-ansvarlig i entreprenørselskapet som skulle ta ned husene deltok, sier Freilem.

- Råte og midd

Befaringene ble foretatt med sikte på å kunne ta ned husene del for del, og deretter sette dem opp igjen i Gamle Bergen.

— Det viste seg at det som det var en intensjon å ta vare på, i virkeligheten er et lappverk av improvisasjoner hvor de innvendige strukturer og materialer er fjenet. Når du gjennom mer enn 100 år skifter gulv, vegger, bjelker og vinduer, og det som er igjen er fullt av både råte og midd, da er det bevaringsverdige borte for lengst, sier Freilem.

— Den HMS-ansvarlige i firmaet som skulle ta ned husene la ned forbud mot at deres folk skulle klatre rundt på takene og demontere bygningene. Det er rett og slett ikke forsvarlig, sier Freilem.

Arkitekten skal osgå ha konkludert med at husene ikke hadde bevaringsmessig verdi, og representanten for Gamle Bergen var av samme oppfatning, ifølge Freilem.

- Stemmer ikke

— Det stemmer ikke at vi har sagt det, sier Per Øyvind Riise, direktør ved Bymuseet i Bergen.

En av museets ansatte fikk tidlig lørdag morgen beskjed om at det ikke var mulig å ta ned husene manuelt, men at maskiner måtte til. Samtidig startet rivingen.

— At det er bygd om mange ganger, gjør ikke huset uinteressant. Selv om det ikke er mye igjen av de eldste materialene, mener vi husene representerer en fantastisk historie. De vitner om byggeskikk og lokal tradisjon, som hadde vært best ivaretatt ved at husene ble stående igjen i Jonsvollskvartalet, sier direktøren.

Han synes det er trist at husene nå forsvinner.

— Hele prosessen rundt kvartalet har vært trist, sier Riise.

Direktøren understreker at museet ikke ønsker at liv og helse skal settes på spill for å demontere husene.

— Vi har likevel fått beskjed om at de kommer til å ta vare på det som lar seg ta ned på en sikker måte av de mest interessante bygningsdelene, sier Riise.

Omstridt

Rivingen av trehusene i Jonsvollskvartalet har vært svært omstridt, og har blant annet møtt sterke protester fra velforeningene i området.

1. juni 2005 ble et av husene i Jonsvollkvarteret okkupert av 10-15 personer fra Boligaksjonen. Fem dager senere ble de fjernet av politiet. Natten etter ble huset igjen okkupert. 22. juni hentet politiet aksjonistene for siste gang, fem av dem måtte da heises ned fra taket ved hjelp av en brannbil.

PÅ VEI NED: Rivingsarbeidet var i full gang litt før klokken 8 i morges.
LIV SOLLI OKKENHAUG (MMS)
FORSVINNER: Begge de to siste trehusene i Jonsvollskvartalet skal ned i dag.
LIV SOLLI OKKENHAUG (MMS)